Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom: Posjeta Umjetničkoj galeriji i Muzeju Grada Sarajeva

Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH obilježava aktivnostima u sklopu projekta Posjeta djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama Umjetničkoj galeriji BiH i Muzeju Grada Sarajeva, koji je finansijski podržao Grad Sarajevo.

Direktrica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH Emira Švraka je nakon posjete Umjetničkoj galeriji BiH izjavila kako je Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom prilika za podizanje svijesti i znanja o potrebama, mogućnostima i sposobnostima djece i odraslih s cerebralnom paralizom.

Napomenula je da je Alijansa za cerebralnu paralizu uspostavila taj međunarodni dan, 6. oktobar, prije 10 godina, a da je njihovo udruženje ‘starije’ godinu dana od tog događaja i obilježava 17. oktobar, dan osnivanja, kao Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Švraka kaže da je 60 osoba s cerebralnom paralizom, sa pratiocima, asistentima, današnji dan počelo posjetom Umjetničkoj galeriji BiH gdje su pogledali izložbu koja je trenutno postavljena. Ističe da su ovo važni događaji gdje se njihovi članovi druže.

“Danas su prisutni uglavnom mladi ljudi. Njima nedostaje druženje”, dodala je.

Zahvalila je Umjetničkoj galeriji BiH i muzejskom pedagogu Aidi Šarac-Berbić koja je stručno i pristupačno prikazala izložbu i rad Galerije, tako da je svima jasno šta su danas pogledali.

Nakon posjete Umjetničkoj galeriji BiH, planirana je i posjeta djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama Muzeju Grada Sarajeva: muzeju „Sarajevo 1878-1918“, a nakon toga slijedi šetnja Baščaršijom i ručak.

“Smatramo da osobe s intelektualnim i razvojnim teškoćama, ne samo osobe s cerebralnom paralizom, kao dio te populacije, zaslužuju da budu prihvaćeni na svim mjestima kulture, obrazovanja, svim institucijama. Umjetnička galerija BiH bi trebala da ima lift, jer bi danas, da ima lift, išli i na prvi sprat i posjetili još neku izložbu”, kazala je Švraka.

Istaknula je da ovakve posjete najviše znače mladima, dodajući da i mladi s cerebralnom paralizom imaju želje kao i svi drugi mladi.

Napomenula je da u današnjim aktivnostima učestvuju i učenici Centra za rehabilizaciju sluha i govora.

Muzejski pedagog Umjetničke galerije BiH Aida Šarac-Berbić je kazala da im je bilo zadovoljstvo da danas ugoste članove Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Po njenim riječima, bili su zainteresirani za ono što im je govorila, te vjeruje da im je bilo zanimljivo, sam način kako jedan muzej funkcioniše.

“Danas, kad pitate odraslu tipičnu osobu, neko neće znati reći šta je to muzej, šta podrazumijeva njegov rad, kako u suštini funkcionira jedna takva institucija. Prezadovoljna sam njihovom povratnom reakcijom. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti imati korisnika Udruženja koji će biti zainteresirani da učestvuju u našim dodatnim programima, putem kojih Umjetnička galerija BiH želi omogućiti dodatne mogućnosti za socijalnu inkluziju osoba s invaliditetom”, kazala je Šarac-Berbić.

FENA

Radio AS