Srednjoškolci iz KS učestvovali u 10. izdanju Izvor film festivala

Sedam srednjih škola s područja Kantona Sarajevo učestvovalo je u ovogodišnjem 10. izdanju Izvor film festivala za srednjoškolce, koji organizira Fondacija “Izvor”. Cilj ovog projekta je da se srednjim škola s prostora KS pruži prilika da nauče više o istoriji filma, kao i osnove njegovog realiziranja.

Data im je prilika da snime i montiraju svoj film uz pomoć profesionalaca filmske i scenske umjetnosti.

U dosadašnjim izdanjima ovog festivala učestvovalo više od 160 učenika iz 14 različitih škola. Oni su ovaj projekt učinili uspješnim, a i danas se neki od njih bave kreativnim radom, od kojeg čak i zarađuju, saopćeno je iz Fondacije Izvor. 

Glavni mentor i predavač za projekt je bio Stipe Svetinović. Ostali mentori koji su bili i dio žirija su Jasna Diklić, Lejla Panjeta, Maja Cerić i Vedran Fajković. Snimatelj je bio Željko Svetinović. 

U snimanju filmova učestvovale su Srednja ekonomska skola, Četvrta gimnazija Ilidža, Srednja građevinsko geodetska škola, Srednja škola metalskih zanimanja, Prva bošnjačka gimnazija, Srednjoškolski centar Hadžići – Gimnazija i Srednja tehnička skola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije.

Ovogodišnji pobjednici su Srednja ekonomska škola (najbolji film), Srednja građevinsko geodetska škola (najbolji scenario), Srednjoškolski centar Hadžići – Gimnazija (najbolja režija), Ena Šehić (najbolja glumica), Abdullah Ahmed (najbolji glumac), dok su sve škole dobile nagradu za najbolji timski rad.

Premijera i dodjela nagrada održana je 24. oktobra u dvorani kina CineStar Bingo City Centra.

Radio AS