Milan Mladenović trebao bi posthumno dobiti priznanje počasnog građanina Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva održat će u srijedu 22. februara sjednicu na kojoj će se između ostalog razmatrati i prijedlog o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva”.

Između ostalog, Prijedlog odluke o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” odnosi se i na Milana Mladenovića, nekadašnjeg frontmena jugoslavenske grupe Ekatarina Velika.

“Milan Mladenović je arhetipska pojava na rock sceni bivše Jugoslavije. Njegovo djelovanje u velikoj je mjeri obilježeno i borbom protiv narastajućeg primitivizma krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Borio se za mladost koja je zenit doživjela pred početak mračnih ratnih godina”, stoji u prijedlogu koji je Gradskom vijeću uputio Toni Vukadin.

Također, naglašava se kako o Milanovoj umjetničkoj i ljudskoj veličini svjedoče njegova djela i izjave iz ratnog perioda.

“Kada su svi nijemo šutili, Milan je na dodjeli nagrade za grupu godine rekao: ‘Nama je vrlo olakšano da osvojimo ovu nagradu, zbog toga što mnogi naši drugovi su morali da napuste ovu zemlju, a neki od njih ovog trenutka možda su živi, a možda i nisu živi – u Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci'”, navodi se u odluci.

Također, naglašava se kako su tri ulice u glavnim gradovima zemalja bivše Jugoslavije nose ime Milana Mladenovića.

Iako je ulice dobio u Podgorici, Beogradu i Zagrebu, Sarajevo u kojem je proveo dobar dio djetinjstva još uvijek nije na adekvatan način uvažilo sve ono što je Milan uradio na promociju muzike, ali i kulture općenito.

“Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali – ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Bio sam klinac s naočalama i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na satove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam preselio u Beograd”, govorio je Mladenović.

Svoju vezu sa Sarajevom Milan nikada nije u potpunosti raskinuo. Pjesma Ekatarine Velike pod nazivom “Sarajevo” budila je u njemu “kristalna sjećanja” na grad, a pjesmom “Crv” pokazao je svoju privrženost Sarajevu i u jednom od najtežih momenata kada je počinjen masakr na pijaci Markale.

Radio AS