Selimbegović – Hadžiahmetović: Hitno rješavanje pitanja gradske deponije Smiljevići

Rješavanje dugogodišnjeg problema deponije Smiljevići, koja nekoliko decenija predstavlja problem stanovnicima okolnih naselja, bila je tema današenjeg sastanka predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirze Selimbegovića i  ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Envera Hadžiahmetovića. 

“Drago mi je da se ministar Hadžiahmetović odazvao pozivu na sasatanak, kako bi prvenstveno razgovarali o rješavanju problema deponije Smiljevići, i da mu se na neki način zahvalim na svemu onome što je sa pozicije ministra, ali i sa pozicije direktora KJKP “Vodovod i kanalizacija” uradio za Općinu Novi Grad Sarajevo i njene stanovnike. To se posebno odnosi na pomoć u realizaciji projekta rekonstrukcije i obnove stambene zgrade u ulici Petra Tiješića, u naselju Dobrinja IV, kao i rješavanje vodosnabdijevanja naselja koja nisu u gradskom vodovodnom sistemu, kao i rješevanje kanalizacione mreže na području općine”, rekao je Selimbegović.

Kada je u pitanju rješevanje problema gradske deponije, predsjedavajući je podsjetio da postoje zaključci doneseni na ranije održanim tematskim sjednicama Općinskog vijeća i Skupštine Kantona Sarajevo, koji su u jednom dijelu realizovani, ali i da se približava period kada će kapaciteti na deponiji biti popunjeni, te da je neophodno ići u hitno rješavanje tog problema.

“Na vrijeme smo alarmirali da pokušamo pripremiti još neke sjednice na kojima bi trebali da se donesu određeni zaključci kako i na koji način bi se trebao riješiti ovaj problem, koji nije problem samo Novog Grada, već i ostalih općina Kantona Sarajevo, pa i šire, jer se radi o Regionalnom centru za upravljanje otpadom. Drago mi je da ministar Hadžiahmetović ima viziju kako i na koji način bi trebali da pitanje deponije riješimo na zadovoljstvo građana. Da se u konačnici pokuša ići ka zatvaranju deponije ili da se na neki drugi način iznađe mogućnost rješenja odlaganja i zbrinjavanja otpada u Kantonu Sarajevo, da ne trpe ni građani ni okolina zbog trenutnog stanja, koje deponija uzrokuje poput neugodnog mirisa i procjednih voda koje se iz deponije slijevaju u Lepenički potok i sl.”,  naveo je Selimbegović.

Hadžiahmetović je najavio da će u skorije vrijeme prezentirati široj javnosti rješenja koja bi mogla biti revolucionarna u smislu ispunjavanja ekoloških i evropskih standarda kada je u pitanju zaštita okoliša, proizvodnja toplotne energije i u konačnici trajno rješevanje deponije Smiljevići, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo. 

Radio AS