Sutra izmjena režima saobraćaja zbog protesta rudara

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovinea, a u skladu s procjenom MUP-a Kantona Sarajevo, za privremenu izmjenu režima saobraćaja.

Ova izmjena odnosi se na dio saobraćajnica Put života (desna kolovozna traka) i Hamdije Čemerlića (krajnja saobraćajna traka koja se prostire neposredno uz zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine), za dan 27.03.2024. godine, u vremenu od 11:00 do 14:00 sati, radi održavanja protesta mirnog okupljanja članova sindikata.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz obustave saobraćaja etapno za vrijeme prolaska kolone učesnika protesta u odobrenom terminu i na odobrenim saobraćajnicama. Obustava se ne odnosi na vozila iz člana 125. i 126. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, etapno u zavisnosti od brzine učesnika protesta i kretanja vozila koji će pratiti kolonu.

Nakon utvrđenog vremenskog termina na pojedinoj dionici, učesnike koji iz bilo kojeg razloga nisu prošli istu, organizator je dužan putem svojih redara usmjeriti sa saobraćajnice na trotoar, o učinjenom izvijestiti MUP, koji će nakon navedenog uspostaviti redovní režim saobraćaja.

Radio AS