Ministarstvo privrede KS pripremilo Nacrt pravilnika o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opasnim životinjama

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo pripremilo je Nacrt pravilnika o držanju i postupanju sa psima, mačkama, divljim i opsanim životinjama. Nacrt pravilnika pripremljen je u skladu sa članom 17., stavom 7 Zakona o veterinarstvu FBiH i prvi je pravilnik ovog tipa pripremljen na nivou Kantona Sarajevo.

Ministar privrede Adnan Delić istakao je da Nacrt ovog dokumenta pripremila komisija, u čijem sastavu su bili i članovi organizacija, odnosno udruženja koja se bave zaštitom prava životinja na području Kantona Sarajevo, ali i predstavnici veterinarske inspekcije, akademske zajednice, odnosno Veterinarskog fakulteta Sarajevo i svih drugih relevantnih institucija.

„Ovo je osjetljivo pitanje i željeli smo u donošenje ovog podzakonskog akta uključiti sve strane, a posebno one koji su na terenu i koji znaju stvarno stanje i zato smo u komisiju uključili i članove udruženja koja brinu o zaštiti prava i zdravlja malih životinja. Nacrt je spreman i mi ga, kao i sve naše dokumente puštamo prema javnosti kako bi dobili komentare i sugestije, prije nego Nacrt krene u dalju zvaničnu proceduru“, naveo je ministar Delić.

Obzirom da općine imaju svoja akta kojima tretiraju ovaj segment, a da će iste morati uskladiti s Pravilnikom Kantona Sarajevo, Nacrt je upućen i svim općinama da se očituju o predloženom dokumentu.

Ovim se pravilnikom propisuju uvjeti i način držanja pasa, mačaka, divljih i opasnih životinja, postupanje s napuštenim i izgubljenim životinjama, psima i mačkama lutalicama i divljim životinjama nađenim izvan njihovog prirodnog staništa, nadzor i kaznene odredbe.

„Cilj je centralizovano urediti ovu oblast tako da kantonalni Pravilnik bude okvir za sve akte lokalnih zajednica koji tretiraju ovu oblast. Pravilnik se sastoji od 41 člana kroz koje su regulisane obaveze imaoca pasa i mačaka, tretiranje pasa i mačaka bez vlasničkog staranja, kao i divljih i opasnih životinja, prijava vlasništva i pravila o držanju i brizi o zdravlju i razmnožavanju ljubimaca. Pravilnik sadrži i odredbe kojima se namjerava urediti šire ova oblast, smanjiti broj životinja na ulicama bez vlasničkog staranja, kao i povećati stepen ukupne opće sigurnosti i javno – veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo“, pojasnio je ministar Delić.

Nacrt Pravilnika dostupan je na web stranici Ministarstva privrede na linku.

Radio AS