Ministarstvo privrede KS strateški partner 11. Sarajevo Business Foruma

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo potpisalo je danas ugovor s Bosna Bank International (BBI), organizatorom 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) o strateškom partnerstvu  ovog resornog ministarstva na 11. SBF-u. Ugovor su potpisali ministar privrede KS Adnan Delić, predsjednica Uprave banke Emina Šišić i član Uprave za korporativno bankarstvo BBI banke Nedžad Gušić.

Ovim ugovorom, Ministarstvo privrede KS omogućit će privrednicima i samostalnim poduzetnicima s područja Kantona Sarajevo i Bosansko – podrinjskog kantona da predstave svoje projekte i proizvodne potencijale investitorima iz cijelog svijeta na 11. Sarajevo Business Forumu. Također, predviđeno je i pripremanje i predstavljanje projekata u vlasništvu općina i kantona, obzirom da će, u okviru ove strateške saradnje, Ministarstvo privrede omogućiti za 120 kompanija predstavljanje potencijalnim inestitorima i povezivanje s predstavnicima poslovnih zajednica Europske Unije, zemalja Bliskog istoka i Azije.

Ministar Delić naveo je da je Ministarstvo privrede KS svoje opredjeljenje da radi na prihvlačenju direktnih stranih i domaćih investicija i razvoju poduzetništva, s krajnjim ciljem poboljšanja ukupnog poslovnog ambijenta, iskazalo osnivanjem odjeljenja za investicije u okviru Ministarstva, izmjenom Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, dodajući joj ovlaštenja za rad na promociji investicijskih potencijala i privlačenja investicija, ali i preuzimanjem organizacije učešća Bosne i Hercegovine na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i poduzetništva Expo 2020 Dubai. Preuzimanje uloge strateškog partnera najvećeg investicionog foruma u BiH, kako je kazao ministar, logičan je slijed navednih aktivnosti.

“Mi smo u proteklom periodu napravili niz aktivnosti kojima želimo pospješiti interesovanje investitora za Kanton Sarajevo, kako domaćih tako i stranih ulagača, a s ciljem jačanja konkurentnosti naše privrede na lokalnom i međunarodnom tržištu. Imamo sve potrebne predispozicije, educirane i motivirane kadrove, prirodne resurse, dugu tradiciju u oblasti prerađivačke industrije, ali i novih grana privrede koje, uz pravilna ulaganja i upravljanje resursima, mogu pratiti savremene trendove u poslovanju. Imamo mogućnost da budemo najbolji proizvođači i izvoznici u regiji u oblasti prehrambene, prerađivačke, IT, farmaceutske, ali i nekoliko drugih industrija. Ipak, iz godine u godinu mi daleko više uvozimo nego što izvozimo, što će reći da više trošimo nego što proizvodimo. To se mora promijeniti i mi prvenstveno radimo na uklanjanju barijera koje će dovesti do unapređenja poslovnog  ambijenta i razvoja održivog poduzetništva“, istakao je ministar Delić.

Kazao je i da je strateško partnerstvo na SBF-u prilika da se okrenemo razvijanju svijesti o važnosti vlastite proizvodnje, kao i za usmjeravanje ekonomije u tom pravcu.

“Umjesto da temeljimo našu ekonomiju na konkurentnosti privatnog sektora i proizvodnji, mi smo još uvijek ekonomija zasnovana na potrošnji javnog sektora. U proteklom periodu mi smo pokrenuli niz aktivnosti da taj koncept mijenjamo i razvijamo poduzetnički duh, pogotovo kod mladih ljudi, od izmjena zakonskih okvira do investiranja u razvoj poslovnih zona jer želimo da Kanton Sarajevo postane konkuretna investicijska destinacija“, kazao je ministar Delić, te ponovio da je Sarajevo Business Forum, upravo prilika da se te aktivnosti nastave i intenziviraju.

Emina Šišić, predsjednica Uprave BBI banke istakla je da joj je drago što je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo prepoznalo značaj koji Sarajevo Business Forum ima ne samo za Kanton, već i državu BiH, te iskazalo interes za aktivno sudjelovanje na Forumu.

“Značajno je to što je Ministarstvo prepoznalo važnost Sarajevo Business Foruma i priključilo se ovom velikom projektu javno-privatnog partnerstva. Mogu slobodno reći da je SBF iz jedne investicijske konferencije prerastao u pokret, koji objedinjuje privatni i državni sektor, a sve s ciljem privlačenja stranih investicija u našu zemlju. Od 2010. godine, kada je održan prvi Sarajevo Business Forum, do danas je postao jedan od najprepoznatljivijih bh. brendova“, izjavila je Šišić.

Prema njenim riječima ovogodišnji SBF stavlja u fokus „nearshoring“, odnosno premještanje proizvodnje evropskih kompanija s dalekih destinacija iz Azije u BiH.

“Kompanije iz Evropske unije prenošenjem proizvodnje u BiH svode na minimum rizik ponovnog poremećaja u lancima snabdijevanja, koji se desio tokom pandemije. Upravo tu BBI banka prepoznaje šansu za razvoj bh. ekonomije i stoga ćemo na 11. SBF, osim tradicionalno prisutnih investitora iz Golfskog zaljeva i ostatka Azije, pozvati evropske multinacionalne kompanije koje bi sa domaćim privrednicama kreirale nove poslovne dogovore, uspostavile saradnju na principu joint venture, otvorile nove fabrike u našoj zemlji ili povećale proizvodne kapacitete postojećih što može i treba dovesti do ogromnog ekonomskog napretka, a prije svega može zaustaviti odliv stručnog, mladog i sposobnog kadra iz zemlje“, istakla je Šišić.

Sarajevo Business Forum održat će se 11. i 12. maja 2022. godine. Registracija učesnika i prijava projekata za sve zainteresirane dostupna je putem oficijelne web stranice sarajevobusinessforum.com.

Radio AS