Mujagić: Rekonstruisana tramvajska pruga biće upotrebljiva 60 godina

Direktor preduzeća GRAS Senad Mujagić je izjavio da će rekonstruisana tramvajska pruga biti upotrebljiva 60 godina, a možda i duže od toga.

Mujagić je o dužini upotrebljivosti pruge govorio nakon što je nedavno završena rekonstrukcija od Ilidže do Čengić Vile. Istakao je zašto očekuje da će do biti duže od 60 godina.

“Imamo lijep period iza nas. Najviše sam strahovao zbog toga kakvo će vrijeme biti u periodu rekonstrukcije, zbog izloženosti visokim temperaturama, kao i zbog prognoziranih minusa kojih srećom nije bilo. Sarajevo će uz novu prugu i uz nove savremene, evropske tramvaje biti evropska metropola. Vijek nove pruge je 60 godina, ali će sigurno taj rok trajati i duže s obzirom na do da očekujemo dolazak novih tramvaja”, rekao je Mujagić za Televiziju Sarajevo (TVSA).

Podsjećamo, rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile je počela krajem augusta prošle godine i završena je krajem septembra ove godine. Tramvaji su nakon toga ponovo počeli saobraćati na ovoj dionici.

U toku su pripremne aktivnosti za rekonstrukciju od Čengić Vile do Marijin Dvora, tj. do Željezničke stanice, a rok za završetak rekonstrukcije je kraj augusta 2023. Tramvaji saobraćaju od Ilidže do Čengić Vile, a od Čengić Vile do Baščaršije saobraćaju autobusi. Ukupna rekonstrukcija košta više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group.

Radio AS