Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram, najradosniji blagdan

Muslimani u BiH i širom svijeta danas obilježavaju hadžijski ili Kurban-bajram, jedan od najradosnijih vjerskih blagdana.

Dane Kurban-bajrama odlikuje klanje kurbana ili prinošenje žrtve, što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, a potom dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz.

Centralna bajramska svečanost u Sarajevu održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je bajramsku hutbu predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon obavljenog namaza, prinosi se žrtva – kurban. Najčešće se žrtvuje ovan ili ovca, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

Za to vrijeme žene pripremaju obilan bajramski ručak, a prednost se daje korištenju žrtvenog mesa. Darivaju se djeca, obilaze se i daruju komšije i rodbina, te im se donosi po komad žrtvenog mesa, kao simbol blagoslova i predanosti Bogu.

Kurban-bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama, poslije svakog farz namaza, uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com, uz najiskrenije želje, svim muslimanima čestita ovaj blagdan – Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Radio AS