Raspisan tender za zamjenu ski lifta na Bjelašnici, projekat vrijedan 3,3 miliona KM bez PDV-a

Sarajevsko preduzeće ZOI’84 je objavilo javni poziv za izvođenje radova na zamjeni ski lifta Kotlovi na planini Bjelašnica, a vrijednost radova je 3,3 miliona KM bez PDV-a.

Predložena nadmorska visina za postavljanje početka ski lifta je 1.815 metara, a za dolaznu stanicu je 2.057 metara. Izvođač je dužan osigurati napajanje pogonskog lifta strujom do polazne stanice, kao i kontrolne kabine dolazne stanice.

Na pogonskoj stanici je potrebno osigurati zaštitu od atmosferskih uslova koji postoje na polaznoj stanici, a to su vjetar, snježni nanosi i led. Izlaznom rampom se mora omogućiti nesmetan izlazak na stazu te je potrebno planirati plato za silazak skijaša.

Na izlaznoj (okretnoj) stanici potrebna je kabina prosječne površine 11,25 metara kvadratnih te je na izlaznom platou potrebno planirati nasipanje i ravnanje terena kako bi se omogućio nesmetan izlaz i uključivanje na lijevu i desnu stranu staze.

Rok za izvođenje radova je 90 dana od uvođenja ponuđača u posao, a realizacija cijelog projekta ne smije biti duža od 10 mjeseci.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo je početkom ovog mjeseca odobrila i zamjenu ski lifta Kotlovi, naglasivši da će se time povećati kapacitet vertikalnog transporta, smanjiti gužva u donjem dijelu Bjelašnice, produžiti turistička sezona i povećati broj korisnika.

Radio AS