Najavljen program 63. izdanja Festivala MESS, otvara ga ukrajinska predstava “Caligula”

Konferencija povodom objave programa 63. izdanja Festivala MESS održana je danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Internacionalni teatarski festival MESS će se ove godine održati od 30. septembra do 08.oktobra. a bit će izvedeno 18 predstava iz Bosne i Hercegovine, zemalja regije i Evrope.

Novinarkama i novinarima obratili su se direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković. kooproducentica predstave “Alice in Bed” Sylvia Huszar i PR menadžerica Festivala Mess Una Bejtović.

“MESS će i ove godine reflektirati vrijeme u kojem živimo. Općenito, 21. vijek je vrijeme nesigurnosti koje je direktan rezultat onoga kroz šta prolazimo ovdje, ali i u cijelom svijetu. Živimo u vremenu karakterističnom po sukobima, ratovima, društvenim i prirodnim katastrofama koji imaju velike posljedice ne samo na materijalno naslijeđe svijeta već i na naš duhovni svijet narušavajući i naš psihološki mir”, objasnio je direktor Festivala Nihad Kreševljaković.

On je naveo da pored Festivala MESS imaju i produkcijske aktivnosti što ih praktično označava i kao pozorište, ali da će ove godine pokrenuti i novi program pod nazivom “Dramadžiluk”, čija ideja afirmiranje dramskih tekstova autora iz regije i BiH. Posebno ističe da će i ove godine doći značajni umjetnici iz različitih dijelova svijeta.

Kako je ranije najavljeno Festival će otvoriti predstava “Caligula” Ivan Franko Theatre iz Ukrajine, dok će se održati i Mali MESS te OFF MESS program.

I ove godine će u okviru Festivala biti održana i Festivalska premijera u koprodukciji Scene MESS, SARTR-a te Maladype Theatre Non-profit Association “Alice in Bed”, prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltana Balasza.

Radio AS