Nakon 11 sati rasprave u OV Novo Sarajevo nije usvojen dnevni red

U ponedjeljak je prekinuta 28. redovna sjednica Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo na kojoj nakon 11 sati rasprave nije usvojen dnevni red.

Ovim povodom se oglasila predsjedavajuća OV Novo Sarajevo Danijela Šahat.

“I pored nastojanja određenog broja vijećnika i mene, kao predsjedavajuće Općinskog vijeća Novo Sarajevo, da ovaj organ odlučuje u kontinuitetu i efikasno, nakon jedanaestosatne rasprave o predloženom dnevnom redu, slijedom odluke pojedinih vijećnika da isti ne podrže, 28. redovna sjednica, koja je trebala biti održana u julu, nije održana ni 11. septembra, za kada je bila zakazana” , navela je Šahat.

Dodala je da ovakvo postupanje remeti kontinuitet u radu Općinskog vijeća, odlaže donošenje akata Vijeća, koji su od interesa za ovu lokalnu zajednicu, te onemogućava ostvarivanje prava građana zagarantovanih Ustavom, zakonima i drugima propisima.

Predloženi dnevni red sadržavao je 18 tačaka (odluka, zaključaka, izvještaja i informacija) te, navodi Šahat, iako se radilo o aktima koji su, ne samo od interesa za Općinu Novo Sarajevo, nego prvenstveno za građane ove Općine, određeni vijećnici ne izglasavanjem dnevnog reda onemogućili su donošenje akata na osnovu kojih stanovnici ove lokalne zajednice ostvaruju svoja prava.

“Vijeće je trebalo, između ostalog, razmatrati Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija, jer na osnovu Odluke o zakupu poslovnih prostorija zaključuju se ugovori sa zakupcima uz saglasnost Općinskog vijeća. Budući da zbog neusvajanja dnevnog reda, Zaključak nije razmatran, ugovori sa zakupcima poslovnih prostorija ne mogu biti zaključeni, što, svjesni smo, predstavlja ogroman problem kako zakupcima tako i Općini”, ističe Šahat.

Dok Kolegij Općinskog vijeća, kojeg čine šefovi klubova vijećnika, ne zakaže novi termin održavanja 28. redovne sjednice, ovaj Zaključak, kao i ostale važne odluke neće moći biti provodive.

“Imajući u vidu navedeno, ovim putem upućujem javno izvinjenje našim sugrađanima, kao i zakupcima poslovnih prostorija koji su, opravdano, izrazili svoje nezadovoljstvo, jer ukoliko se sjednica Općinskog vijeća ne održi u što kraćem roku, ove okolnosti će ostati nepromijenjene do daljnjeg”, zaključila je Šahat.

Radio AS