Nakon toplotnog vala, narednih dana osvježenje

Za cijelo područje Bosne i Hecegovine izdato je Narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperaura i UV indeksa.  Upozorenje je izdato za danas i sutra. 

U Bosni i Hercegovini danas je sunčano, a jutros je u 8.00 sati u Mostaru i Neumu bilo 29 stepeni. 

Zbog toplotnog vala mnogi građani potražili su hitnu medicinsku pomoć. Većina se “hvatalo” hlada i rashlađivalo na sarajevskim gradskim česmama i bazenima, a osvježene su potražili i u ugostiteljskim objektima. Slično je ovih dana bilo i u ostalim bh.gradovima. U Mostaru gdje su zabilježene visoke temperature, bijeg od vrućine mnogi su potražili u kupanju u Neretvi.    

Nakon toplotnog vala koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu ovih dana, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas su najavili promijenu vremena – osvježenje.    

Tako će u utorak, 26. jula, biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Razvojem oblačnosti, ponegdje u Krajini sa kratkotrajnim pljuskom. Lokalno je moguća i pojava grada. Jutarnje temperature od 17 do 23, na jugu do 26, a najviše dnevne od 34 do 39 stepeni. 

U srijedu, 27. jula, bit će umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana sa mjestimičnom kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne od 27 do 33, na jugu do 36 stepeni.  

Umjereno oblačno vrijeme bit će i u četvrtak, 28. jula. U jutarnjim satima, ponegdje na jugu i sa slabom kišom. Tokom dana razvojem oblačnosti, u centralnim i istočnim područjima sa kišom ili karatkotrajnim pljuskom. Jutarnje temperature od 16 do 21, na jugu do 25, a najviše dnevne temperature od 29 do 36 stepeni.

Radio AS