Nastavlja se završna faza rekonstrukcije saobraćajnice u ulicama Hamdije Kreševljakovića i Trg Austrije

Zajednički projekat Općine Stari Grad, Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Direkcije za ceste KS nastavljen je završnom fazom rekonstrukcije i asfaltiranja preostalog dijela saobraćajnice trolebujske okretnice i stanice na Trgu Austrije.

Ovaj projekat vrijedan oko 750.000 KM počeo je polovinom prošle godine, a obuhvatao je dionicu od Drvenije do spoja sa ulicom Trg Austrije, ukupne dužine cca 450 metara, kao i trolejbusku okretnicu dužine cca 200 metara. Dio radova se izvodio i noću kako se ne bi remetio trolejbuski saobraćaj u jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u užoj gradskoj jezgri.

Nakon što je urađena prva faza radova, asfaltiranje saobraćajnice i trotoara sa obje strane od Drvenije do spoja sa ulicom Trg Austrije, kao i izgradnje oborinske kanalizacije, došlo je do neočekivanog problema usljed oštećenja armirano-betonske stropne ploče na zacijevljenom dijelu Bistričkog potoka na okretnici Trg Austrije. S obzirom da su se oštećenja desila pred kraj građevinske sezone u jesen prošle godine, to je itekako uticalo na dinamiku radova.

U projekat sanacije zacijevljenog dijela Bistričkog potoka se potom uključuje Gradska uprava, koja je nadležna za upravljanje istim, dok Općina Stari Grad izdvaja dodatna finansijska sredstva. Nakon što je izvršena finalizacija radova na armirano-betonskoj stropnoj ploči Bistričkog potoka na dvije dionice, postavljen je prvi sloj asfalta na stanici kako bi se pustio u funkciju trolejbuski saobraćaj.

“Izvođač radova KJKP ‘Rad’ trenutno vrši pripreme za rekonstrukciju trotoara u dijelu ulice Bistrik kako bi se poboljšali uslovi za odvijanje pješačkog saobraćaja na ovom lokalitetu. Po završetku radova na rekonstrukciji trotoara, pristupit će se radovima na preostalom kolovozu u dijelu ulice Bistrim kojom saobraća trolejbus. Izvođač obavještava da će se radovi na saobraćajnici odvijati u noćnim satima kako ne bi došlo do problema u funkcionisanju trolejbuskog saobraćaja”, rekli su u nadležnoj općinskoj Službi za investicije i komunalne poslove.

Općina Stari Grad izdvojila je oko 100.000 KM za ovaj projekat, dok je ostatak sredstava obezbijedilo Ministarstvo saobraćaja KS, putem Direkcije za ceste KS.

Radio AS