Nastavljena Škola planinarstva: Sarajevski učenici pohodili Trebević

Učenici sedmih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo danas kreću u obilazak i osvajanje Trebevića, kako bi stekli osnovna znanja i vještine o ponašanju u planinarskim uslovima, gdje će boraviti na svježem zraku, družiti se i jačati svoje karakterne osobine.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović danas je ispratila učenike na pohod tokom kojega će, kako je rekla, naučiti i steći vještine ponašanja u prirodi, upoznati prirodne ljepote i blagodati koje ih okružuju.

“Za mnoge učenike ovo je prvi put da idu na planinu, nažalost, ali prilika je ovo da kroz ovaj specifični oblik nastave izvedemo učenike i pokažemo im prirodne ljepote u KS”, kazala je Hota Muminović.

Izrazila je nadu da će isti program biti realizovan i za novu generaciju učenika.

Pohod na Trebević organizuje se u saradnji s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS u okviru Škole planinarsva.

Direktorica Instituta Senada Salihović navela je da je ukupno 4.100 učenika sedmog razreda posjetilo tri planine: Bjelašnicu, Igman i Trebević.

“Ovo divno vrijeme će naša djeca iskoristiti da s našim prijateljima iz Planinarskog saveza Federacije BiH, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć KS i Gorskom službom spašavanja uspješno realiziramo i posljednju sedmicu Škole planinarstva”, kazala je Salihović.

Zahvaljuje roditeljima djece na povjerenju, a kako kaže, djeca se raduju i oduševljena su Školom planinarstva. Edukativne sadržaje će itekako iskoristiti u budućnosti za bolje i sretnije odrastanje.

Učenici su imali i imaju priliku da sa svojim profesorima tjelesnog i zdravstvenog odgoja, sporta, biologije, geografije, historije, engleskog jezika, s profesionalnim vodičima, uspješno savladaju kilometarske staze bh. planina.

Radio AS