Novac za gradnju Muzeja Ars Aevi će se prikupljati na međunarodnoj donatorskoj konferenciji

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je najavio da će se novac za izgradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi prikupljati na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

Obznanio je da su u toku aktivnosti za održavanje ove konferencije.

“Sa šefom Ureda UNESCO-a u Bosni i Hercegovini Sinišom Šešumom dogovorio sam detalje oko međunarodne donatorske konferencije za finansiranje gradnje Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Dobili smo urbanističku dozvolu, u izradi je glavni projekat i prije izdavanja građevinske dozvole potrebno je osigurati finansiranje gradnje”, ukazao je Forto.

Ranije su nadležni saopćili da će Italijanska razvojna agencija i Ambasada Italije finansijski podržati raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta. Oni su za tu namjenu osigurali 150.000 eura. Građevina ove kulturne ustanove je ideja italijanskog arhitekte Renza Piana.

Godinama je obećavana gradnja zgrade ovog muzeja. Obećavano je da će gradnja početi 2010., pa 2014. Piano je donirao i sredstva za gradnju pješačkog mosta preko Miljacke, a koji se nalazi u blizini buduće zgrade muzeja.

Planirano je da zgrada bude napravljena iza Historijskog muzeja, kod sjedišta Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini. Podsjećamo da je prema regulacionom planu za Kvadrant C, koji se prostire na 14,6 hektara između ulica Vilsonovo šetalište i Zmaja od Bosne, predviđena gradnja i poslovnih te diplomatsko-konzularnih predstavništava. Maksimalna visina zgrada na ovom području bila bi 12 spratova ili 50 metara, a minimalna tri sprata ili 16 metara.

Osnivači kolekcije Ars Aevi bili su Alma Suljević, Braco Dimitrijević, Damir Nikšić, Edin Numankadić, Enes Sivac, Fikret Libovac, Jusuf Hadžifejzović, Maja Bajević, Mustafa Skopljak, Nebojša Šerić Shoba, Nusret Pašić, Šejla Kamerić i Andrej Đerković. Osnivač projekta je Enver Hadžiomerspahić.

Koliko je značajan ovaj muzej, osnovan u julu 1992. godine, pokazuje njegova kolekcija 150 djela koja su donirali neki od najznačajnijih domaćih i stranih umjetnika. Ova djela su 1999. dopremljena u Bosnu i Hercegovinu i dio njih je moguće pogledati u Art Depou Muzeja Ars Aevi u sarajevskoj Vijećnici.

Vlast nikada nije dala značajniju podršku ovoj ustanovi kulture. Naprotiv, bila je pred gašenjem i pred deložacijom iz Skenderije. Oni kojima je stalo do ovog muzeja to su spriječili. Prije šest godina je 70 značajnih umjetnika potpisalo kandidaturu muzeja za Nobelovu nagradu za mir. Ima podršku UNESCO-a i Evropske komisije.

klix.ba

Radio AS