Objavljen bogat program Jazz Festa Sarajevo 2023

Najstariji bh. muzički festival i međunarodno jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji, Jazz Fest Sarajevo ove će godine biti održan od 8. do 11. novembra.

Planirano je 14 koncerata na kojima će se predstaviti muzičari mlađe, srednje i starije generacije sa pet kontinenata i iz 17 zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Francuske, Norveške, Švedske, Nigera, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Turske, Grčke, Hrvatske, Srbije, Izraela, Italije, Španije, Irana i Bosne i Hercegovine.

Glavni program će biti realiziran u Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih dok će posebni programi biti predstavljeni u Ateljeu Figure.

Na festivalu će biti i svjetske premijere poput nastupa francuskih virtuoza saksofoniste Emila Parisiena i violiniste Thea Ceccaldija. Damir Imamović će predstaviti svoj novi album objavljen za Smithsonian Institute, znamenitu instituciju koja se, između ostalog, bavi dokumentacijom i njegovanjem svjetskog muzičkog naslijeđa. Uz nastupe sa svoja dva aktuelna ansambla, premijerno će biti predstavljena i nova saradnja sa grčko-austrijskom kanunisticom Sofijom Labropoulou. Premijerno će zajedno nastupiti i bh. muzičari, violinistica Ivana Đurić i violinista i pjevač Zanin Berbić predstavljajući nove izvedbe tradicionalne muzike, dok će trubač Miron Rafajlović po prvi put na Jazz Festu nastupiti kao bendlider sa svojim međunarodnim kvartetom.

Od američkih muzičara u Sarajevo dolaze saksofonista James Carter sa svojim Organ Triom, bubnjar Hamid Drake, trio pijaniste Briana Marselle s Trevorom Dunnom i Kennyjem Wollesenom, kao i norveški trio Bushman’s Revenge, austrijski Synestetic 4, švedski ansambl Subtropic Arkestra Gorana Kajfeša. Iz Nigera na Jazz Fest i u Bosnu i Hercegovinu dolazi Bombino a koncerte će još održati i Nitai Hershkovits, francuski trio Theo Ceccaldi “Django”, iz Makedonije Dobrila & Dorian, a na festivalu prvi put nastupa i italijanski vibrafonista Pasquale Mirra.

Detaljan program možete naći na web stranici festivala jazzfest.ba i izvršiti kupovinu ulaznica. Online prodaja traje do 30. oktobra.

Radio AS