Objavljeni javni pozivi: Za besplatne preglede i sterilizaciju mačaka i pasa obezbijeđeno skoro 100.000 KM

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas dva javna poziva za realizaciju Programa zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Ovaj Program podrazumijeva sufinansiranje projekata i aktivnosti veterinarskih organizacija s područja Kantona Sarajevo namijenjenih za provođenje aktivnosti i mjera razvoja i unapređenja javnog veterinarskog zdravlja i sigurnosti hrane na području Kantona. 

Osim projekata dijagnostičkih ispitivanja životinja koji, između ostalog, podrazumijevaju ispitivanje zastupljenosti salmonele u proizvodima animalnog porijekla, monitoringa parazitarnih oboljenja životinja, te projekata kontrole zdravlja vimena krava mastitis testovima, nadoknade šteta za ubijene i zaklane životinje, kao i za uništene predmete tokom provođenja naređenih mjera, provođenja eutanazije i dezinfekcije, finansiranja pojedinačnih projekata značajnih za veterinarsko – javno zdravstvo Kantona, jedan od ovih javnih poziva raspisan je i za realizaciju projekta vakcinacije, dehelmintizacije i identifikacije, te sterilizacije/kastracije pasa i mačaka, projekta koji je izazvao veliko interesovanje građana Kantona Sarajevo.

„Po objavljivanju Programa veterinarsko – javnog zdravlja za 2022. godinu imali smo niz upita građana kad će se početi realizirati program besplatnih pregleda i sterilizacije, odnosno kastracije pasa i mačaka i ima li uvjeta koje vlasnici životinja moraju ispuniti kako bi imali pravo na ovaj program. Obzirom da Ministarstvo privrede sredstva ne može dodijeliti bez javnog poziva, a zbog velikog interesovanja građana, učinili smo sve što smo mogli da ove javne pozive što prije objavimo kako bi se programi počeli realizirati“, naveo je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

On je istakao i da su ovo javni poziv za veterinarske stanice i organizacije, privatne i javne, kojima će po okončanju javnih poziva i objave rezultata biti dodijeljena sredstva za sufinansiranje navedenih projekata.

„Veterinarske organizacije koje prođu javne pozive za programe iz oblasti zaštite zdravlja životinja za 2022. godinu potpisat će sporazume s Ministarstvom privrede i odmah nakon toga programi će se moći realizirati. Mi ćemo svakako objaviti koje su organizacije prošle javne pozive i građani će u jednoj od njih moći liječiti svoje ljubimce besplatno tokom čitave godine. Što se tiče ovog programa zaštite zdravlja mačaka i pasa, on se naravno odnosi i na životinje bez vlasničkog staranja“, pojasnio je ministar Delić. 

Javni pozivi otvoreni su 15 dana od dana objavljivanja u dnevnoj novini „Avaz“ i web stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Radio AS