Predstava “Brašno u venama” će 7. jula biti odigrana u Fondu Memorijala Kantona Sarajevo

Predstava “Brašno u venama” reditelja Borisa Liješevića, rađena prema knjizi Igora Štiksa, će biti odigrana 7. jula u Fondu Memorijala Kantona Sarajevo s početkom u 20 sati.

“Brašno u venama” je koprodukcijska predstava Sarajevskog ratnog teatra (SARTR= i Scene MESS, a čija premijera je bila 2015. godine. Reditelj predstave je Boris Liješević, a glumački ansambl čine: Kaća Dorić, Miki Trifunov, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić.

Navodeći kako je “Brašno u venama” komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, reditelj predstave Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja.

“Na Balkanu, gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija i vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja“, istakao je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

Predstava “Brašno u venama” je dio programa Dana Kantona Sarajevo, a igranje predstave je organizovano u saradnji s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Ovom predstavom završava se 28. izdanje Modula memorije.

Ulaz je slobodan.

Radio AS