Održan koncert ansambla SONEMUS u BKC-u

Drugi koncert ovogodišnjeg izdanja SONEMUS Festa, održan u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, protekao je u znaku kapitalnih djela vodećih savremenih kompozitora čiji je rad obilježio područje umjetničke muzike od druge polovine prošlog vijeka do danas, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

Ovom prilikom predstavio se ansambl SONEMUS. Osim bosanskohercegovačkih umjetnika, Hanan Hadžajlić (flauta) Armina Smrike (klarinet), Violete Smailović-Huart (violina) i Belme Alić (violončelo), nastupio je ukrajinsko-njemački pijanista Vitalii Kyianytsia koji je interpretirao djela savremenog klavirskog repertoara, “Drei Klavierstücke” Beata Furrera i kompleksnu “Lemma-Icon-Epigram” Briana Ferneyhougha.

Saopćeno je da je kompozitorica i flautistica Hanan Hadžajlić upriličila premijerno koncertno predstavljanje djela “Flight” britanskog kompozitora Georgea Benjamina, dok je violinistica Violeta Smailović-Huart interpretirala “6 Capricci” Salvatora Sciarrina, nastalih kao umjetnički komentar na Paganinijeva capriccia.

Program je zaokružen zajedničkim nastupom članova ansambla SONEMUS koji su pod dirigentskom palicom Arasha Yazdanija, iranskog kompozitora sa estonskom adresom, izveli njegovu kompoziciju “Aphorism”, utemeljenu na kombinaciji iranske i evropske tradicije mikrotonalne muzike, navodi se u saopštenju.

Radio AS