Održan štrajk upozorenja: Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo traže novo povećanje plata

Foto: Arhiv

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo održao je danas štrajk upozorenja kako bi ukazao na potrebu zaštite dostojanstva radnika u zdravstvu, te usaglašavanja neto satnice sa porastom troškova života.

Zaposleni u zdravstvu nezadovoljni su nepostizanjem dogovora o dopuni i usaglašavanju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

Polusatni štrajk upozorenja realizovan je u vrijeme pauze u svim osnovnim sindikalnim organizacijama.

Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu donio je odluku o štrajku upozorenja 29. decembra nakon propalih pregovora sa kantonalnom vladom.

Fadila Pilavac, potpredsjednica Sindikata zdravstvenih radnika KS ​se obratila javnosti i objasnila u čemu je problem.

“Danas smo izašli kao štrajk upozorenja, polusatna pauza od 10.30 do 11.00 sati. Mi smo već poslije potpisivanja našeg kolektivnog ugovora u aprilu, odmah podnijeli zahtjeve da se izvrši korekcija tog kolektivnog ugovora u dijelu gdje su greške, da se ispravi diskriminirajući dio, tamo gdje su neka prava priznata po strukovnim kolektivnim ugovorima, a u ovom granskom nisu priznata, i dio gdje su radnice, odnosno tri grupe složenosti poslova oštećene, za otpremnine gdje je prosjek plate FBiH nešto što je povoljnije pravo za njih u skladu sa Zakonom o radu. Glavni odbor odnosno Skupština je donijela odluku da se ide na povećanje satnice neto 3,2 to su neki od zahtjeva u daljim pregovorima, a ovo što je bilo kroz raspravu mirovnog vijeća su ovi stavovi koje sam prethodno iznijela”, zaključila je Pilavac.

Radio AS