Opća bolnica u problemima, mnogi dobavljači hrane zbog rasta cijena raskinuli ugovore

Zbog rata u Ukrajini i posljedica koje su se odrazile kroz ogromni skok cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, pojedini dobavljači su raskinuli ugovor sa Općom bolnicom “Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Kako piše u saopćenju Opće bolnice, dobavljači nisu željeli nastaviti saradnju po ranije sklopljenim ugovorima kada su cijene bile znatno niže.

“Zakon o javnim nabavkama nalaže raspisivanje novog tendera, a procedura za njegovo pokretanje i realizaciju traje dugo te ovaj problem prevazilazimo donacijama društveno odgovornih kompanija”, saopćeno je iz Opće bolnice.

Nadaju se da će doći do stabilizacije tržišta i da će uspjeti prebroditi krizu.

Također, svima koji su pomogli iz uputili su veliku zahvalnost.

Korisnici društvenih mreža jutros su podijelili ovu informaciju, pozivajući ujedno sve koji su u mogućnosti da pomognu Općoj bolnici s obzirom da menadžment bolnice, da bi nabavio nove količine hrane, mora prvo napraviti tender za koji se može desiti da traje i mjesecima.

Rast cijena na tržištu koje su prvenstveno izazvane pandemijom koronavirusa i tadašnjim restrikcijama, potom i ratom u Ukrajini te sankcijama Rusiji, dovele su do destabilizacije na svjetskom tržištu.

Cijene pojedinih prehrambenih proizvoda porasle su i do 100 posto, a eventualni pad se ne očekuje niti prognozira.

Radio AS