Općina Centar uručila opremu Gorskoj službi spašavanja – stanica Sarajevo

U prostorijama Gorske službe spašavanja na Breki – stanica Sarajevo upriličeno je uručenje ronilačke opreme koju je Općina Centar nabavila za potrebe ove službe.

Nabavku neophodne opreme je finansirala Općina Centar u iznosu od 47.970 KM putem Službe za civilnu zaštitu. – Gotovo svakodnevno smo svjedoci koliko su članovi ove službe nebrojeno puta dokazali svoju spremnost u spašavanju unesrećenih. Mogu slobodno reći da je projekat nabavke opreme za potrebe službi i spašavanja od velike koristi za bezbjednost naših sugrađana. Općina Centar će nastaviti sa praksom opremanja naših službi s ciljem pomaganja i zaštite naših sugrađana i njihovih materijalnih dobara, kazao je načelnik Mandić.

Opremu je u ime Službe spašavanja preuzeo predsjednik Upravnog odbora Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo Dženadin Veladžić. Ovom prilikom je i potpisan ugovor o davanju na korištenje ronilačke opreme.

U ugovoru o davanju ronilačke opreme precizirano je da se oprema daje na korištenje GSS za njihove svakodnevne aktivnosti, a u slučaju proglašenja stanja prirodne nesreće korisnik će opremu koristiti na zahtjev Službe za civilnu zaštitu Općine Centar s ciljem zaštite ljudi i materijalnih dobara.

Prethodno je načelnik Mandić u aprilu ove godine uručio alpinističku opremu pripadnicima ove službe u vrijednosti nešto više od 49.000 KM. – Kako bismo na najbolji način  iskoristili nabavljenu opremu u narednom period planiramo provesti alpinističku obuku spašavanja.

Također je u toku nabavka kombi vozila sa pogonom na sve točkove kojeg će pripadnici ove služba spašavanja moći koristiti na nepristupačnim terenima, objasnio je Faruk Efendić, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu koji je također zajedno sa svojim saradnikom Harisom Aganovićem prisustvovao primopredaji opreme.

Služba za spašavanje sa visina, u prirodi, na vodi i pod vodom Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo formirana je 2017. godine i broji 20 članova te djeluje na području općine Centar.

Radio AS