Općina Novi Grad izdvojila sredstva za sanaciju četiri klizišta

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo realizuje projekat sanacije klizišta na području novogradske općine, za koji je iz općinskog budžeta izdvojeno 300.000 KM.

U sklopu projekta urađena je projektna dokumentacija za sanaciju klizišta u ulicama Rafaela Gaona od broja 29 do broja 41 u naselju Buča Potok, Senada Čolića do broja 22 i Saita Orahovca broj 9 u Naselju heroja Sokolje, kao i klizišta u ulici Avde Hodžića do broja 55 u Švrakinom Selu, a u toku je implementacija projekta po prioritetima.

Završeni su radovi na sanaciji klizišta u ulici Senada Čolića do broja 22 u Naselju heroja Sokolje, gdje su zbog pomjeranja tla iznad i ispod neasfaltiranog puta izgrađeni potporni zidovi, kojima se podupire teren kako bi se spriječilo njegovo odronjavanje. Radove je izvela firma “Klico Trans Gradnja”.

Sanacija kizišta u ulici Saita Orahovca broj 9 počela je u petak, trenutno izvođač radova firma “Grakop” izvodi zemljane radove. Sanacija podrazumijeva prihvat i odvodnju površinskih voda sistemom otvorenih kanala, kao i odvodnju procjednih voda iz “tijela” klizišta sistemom drenaže niz padinu, kako bi se spriječilo zadržavanje površinske vode na tlu.

Klizenje tla je uzrokovano podzemnim i oborinskim vodama, a problem je prisutan više od deset godina. Sanacijom ovog klizišta na adekvatan će se način riješiti odvodnja podzemnih i oborinskih voda.

Radio AS