Općina Novi Grad raspisala javni poziv za sufinansiranje nabavke novih plastenika

Nakon provedenog Javnog poziva za besplatnu dodjelu zemljišta u poljoprivredne svrhe, na koji su se prijavila 532 građana, Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju na svom području.

Obzirom da je u posljednje vrijeme iskazan veliki interes naših građana za nabavku plastenika, a uzimajući u obzir i velika poskupljenja osnovnih životnih namirnica Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je 18.3.2022. godine Javni poziv za sufinansiranje nabavke novih plastenika.

Na ovaj način svi oni koji zadovolje kriterije i ostvare pravo na sufinansiranje plastenika moći će za svoje potrebe proizvesti određenu količinu hrane. U obzir dolaze sve vrste plastenika (metalna i plastična konstrukcija sa pripadajućom folijom), maksimalne površine do 50 metara kvadratnih.

Proizvodnja povrća u plastenicima omogućava intenzivno korištenje zemljišta sa mogućnošću smjene nekoliko povrtlarskih kultura tokom godine. Za kvalitetnu proizvodnju u zatvorenom prostoru neophodno je poznavanje potreba svake kulture koja se uzgaja, kao i klimatskih uslova, stoga će građanima biti na raspolaganju i stručna pomoć nadležne Općinske službe, onima kojima ona bude potrebna za uspješno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

Općina će snositi 85% troškova kupovine novog plastenika, dok preostali dio od 15% snose aplikanti. Pravo učešća u Javnom pozivu imaju svi stanovnici koji imaju prebivalište posljednju godinu na području općine Novi Grad Sarajevo. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana, odnosno do 2.aprila 2022. godine.

Tekst Javnog poziva može se preuzeti na ovom linku.

Radio AS