Općina Stari Grad dodijelila priznanja i nagrade studentima sa zlatnom i srebrenom značkom

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je danas najbolje studente iz Starog Grada, dobitnike zlatnih i srebrenih znački Univerziteta u Sarajevu i nagradio ih dodjelom plaketa i novčanih nagrada za izuzetne rezultate koje su postigli.

Ukupno 10 studenata iz Starog Grada dobilo je priznanja, od toga su dvije zlatne i osam srebrenih znački, a prosjek njihovih ocjena kreće se od 9 do 9,99.

Načelnik Hadžibajrić je čestitao studentima na uspjehu koji su postigli i poželio im uspjeh i u budućnosti, te da ostanu u svojoj domovini i doprinesu njenom napretku.

„Na različite načine podržavamo i stimulišemo mlade ljude da se obrazuju, napreduju i ostaju u svojoj zemlji. Zlatne i srebrene značke Univerziteta u Sarajevu nagrađujemo već treću godinu, a osim toga 181 student iz Starog Grada je ove godine naš stipendista. Raduje me što imamo veliki broj studenata koji sada već završavaju školovanje, a naši su stipendisti od prvog razreda srednje škole. Tako ulažemo u njihovu budućnost, a i u našu,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

„Za naše nadarene studente koji su dobitnici zlatne i srebene značke, ali i za ostale , moramo naći načina kako da ostanu ovdje i daju svoj doprins razvoju i promjenama na bolje u našoj državi“, dodao je načelnik Hadžibajrić.

Uz načelnika Hadžibajrića današnjem uručenju plaketa prisustvovao je i rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr.Rifat Škrijelj koji je pozdravio ovu praksu načelnika i Općine Stari Grad i izrazio zahvalnost na prepoznatom trudu ovih uspješnih i vrijednih studenata.

„Najvažnije što bi trebalo učiniti za ove mlade ljude koji su zaista u odnosu na svoju generaciju ulagali veći trud, pa su zbog toga i postigli ta najprestižnija priznanja zlatnu i srebrenu značku, jeste da dobiju zaposlenje. I ja se iskreno nadam da će u našoj zajednici od lokalne, preko Grada, Kantona, Federacije i države ti mladi i uspješni ljudi dobiti što su zaslužili svojim radom, a to je radno mjesto i da mogu kreirati svoj život i zasnivati svoje porodice,“izjavio je prof. dr. Škrijelj.„Ovo što radi uvaženi načelnik Hadžibajrić je samo kontinuitet praćenja koje počinje od stipendiranja, pa do nagrada na ovaj način. Ovu praksu sada preuzimaju i druge lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo,“ dodao je prof Škrijelj.

Studenti koji su danas dobili priznanje i nagrade zahvalili su načelniku Hadžibajriću i poručili kako je ovo kruna njihovog studija i da samim tim mnogo znači kada to neko prepozna.

Hana Salihović dobitnica srebrene značke, studentica je master studija Muzičke akademije i studira solo pjevanje. Hana je trenutno angažovana na dvije predstave u Narodnom pozorištu, a jedna od njih je Hasanaginica u kojoj glumi sultaniju.

„ Nisam se nadala srebrenoj znački i moj cilj bio je iskazati se što bolje u svojoj profesiji i poslu. I ova srebrena značka mi je bila jedna velika kruna mog rada i zalaganja.

Mnogo znači kada dobijemo priznanje za naš rad, pogotovo namaumjetnicima, ovo nam predstavlja veliki doprinos i značaj“, rekla je Hana.

Ilma Latić također je dobitnica srebrene značke i studentica Pedagoškog fakulteta u Sarajevu gdje je završila prvi ciklus studija, nako čega je upisala master studij. Ilma je inače dobitnica i stipednije za nadarene učenike Općine Stari Grad i kako kaže to joj je dodatni vjetar u leđa za dalji trud u ostvarivanju svojih ciljeva.

„Završila sam prvi ciklus i nastavila drugi ciklus na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, dobitnica sam Srebrene značke Univerziteta u Sarajevu sa prosjekom 9,33.Ovim putem bi se zahvalila gospodinu načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i Općini Stari Grad što nam je ukazala priliku i mogućnost da se predstavimo na ovaj način jer mnogo znači kad neko prepozna naš trud, a mi zapravo znamo koliko smo truda uložili,“istakla je Ilma.

Radio AS