Općina Stari Grad donirala vozilo Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas ključeve vozila Lada Niva ravnatelju Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije Sarajevo Mirku Šimiću, a za potrebe rada njihove pučke kuhinje.

Prilikom posjete ovoj ustanovi krajem prošle godine, načelnik Hadžibajrić je najavio da će im pomoći da riješe probleme koje imaju sa distribucijom obroka njihovim korisnicima jer im je postojeće vozilo u lošem stanju. Donaciju općinskog vozila Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije na prijedlog načelnika Hadžibajrića podržalo je i Općinsko vijeće Stari Grad, a današnjom primopredajom vozila i ključeva, ova donacija je uspješno ozvaničena.

“Želim da vam ovo vozilo dobro posluži i da vaša pomoć stigne tamo gdje je najpotrebija. Radite human posao i pomažete najugroženijim kategorijama, a to je fokus djelovanja i naše općine. Sretan sam što smo vam mogli pomoći u vašoj humanoj misiji i uvijek nam se možete obratiti za pomoć jer, iako se ne nalazite na teritoriji Starog Grada, vi velikodušno pomažete svim građanima bez obzira na mjesto prebivališta”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Ravnatelj Caritasa Mirko Šimić je izrazio zahvalnost za ovu značajnu donaciju.

“Veoma smo zahvalni načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je prije nekoliko sedmica kada nas je posjetio uvidio naše potrebe i odmah nam odlučio pomoći”, kazao je ravnatelj Šimić, te dodao:

“Mi smo pučka kuhinja koja svakodnevno dostavlja obroke na nekoliko lokacija u Sarajevu i neophodno nam je vozilo. Današnji poklon Općine i Općinskog načelnika je velika pomoć našem Caritasu, a time i siromašnima koji su u potrebi jer ćemo do njih lakše doći. Naše vozilo koje smo imali je bilo u stanju raspadanja i stalnih potreba za servisiranjem, tako da nam je ovo ogromno.”

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije svakodnevno sprema obroke za 150 korisnika o kojima vode brigu, a za 110 porodica u Sarajevu svaki mjesec osiguravaju porodične pakete. Brinu se i o beskućnicima kojih je u njihovoj evidenciji 15 i koji redovno dolaze po svoj obrok. Većina korisnika njihove javne kuhinje ne mogu sami doći po obrok, pa im Caritas hranu vozi na kućne adrese.

Od ove godine Općina Stari Grad Sarajevo, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, svakog mjeseca Caritasu isporučuje 20 prehrambenih paketa za njihove korisnike.

Radio AS