Općina Stari Grad: Općina Centar neprimjerenim sadržajima nastavlja sa uništavanjem najuže jezgre

Usljed nastavka prakse da dozvoljava neprimjerene sadržaje na razgraničenju dvije općine, Općina Stari Grad još jednom javno upućuje protest Općini Centar zbog sadržaja koje dozvoljava na javnoj površini na njenoj teritoriji.

Kako kažu, u više navrata su u prethodnom periodu tražili od Općine Centar da hitno pristupi uklanjanju estetski neprimjerenih sadržaja sa javne površine koja se nalazi na razgraničenju dvije općine, kao što su aparat za cijeđenje soka, prodaja ulaznica, prodaja odjeće, kišobrana i drugo.

“Na sve naše apele i pozive da zajedničkim snagama vratimo dostojanstven izgled najužoj gradskoj jezgri, Općina Centar ostala je nijema i gluha. Očito da menadžment ove lokalne samouprave profit i zaradu od izdavanja javne površine za sve i svašta stavlja ispred svega drugog”, kazali su.

Dodaju da, dok Općina Stari Grad kontinuirano provodi inspekcijski nadzor na svom dijelu, uklanja bespravno postavljene reklame i druge sadržaje, te kontroliše zauzimanje javnih površina, Općina Centar nastavlja “praksu pretvaranja najuže jezgre u buvljak i vašar”.

“Najnoviji primjer toga je postavljanje rogobatne najlonske konstrukcije na javnoj površini u ulici Gajev trg – na razgraničenju naših općina. Ova konstrukcija postavljena je uz poslovni prostor u vlasništvu Općine Stari Grad gdje se nalazi Caffe bar PARENTINO”, istakli su iz Općine Stari Grad.

Prema saznanjima koja imamo, govore iz Starog Grada, vlasnik konstrukcije predao je zahtjev Općini Centar za korištenje javne površine za ovu namjenu, ali rješenje još nije dobio.

“Stoga, pozivamo Općinu Centar da uputi na teren svoje inspektore i da djeluju u skladu s ovlastima, te da još jednom razmotre da li će dozvoliti ovakav sadržaj na ovoj lokaciji.

Svakako napominjemo da se radi o lokaciji proglašenoj historijskim urbanim krajolikom i nacionalnim spomenikom gdje nikako nije mjesto ovakvim sadržajima”, zaključuju iz Općine Stari Grad.

Radio AS