Općina Stari Grad stabla i grane koje je polomio snijeg isporučila kao ogrjev za socijalno ugrožene porodice

Usljed obilnih i intenzivnih snježnih padavina, koje su pogodile naš grad u ponedjeljak 29.novembra, došlo je do lomljenja stabala i  grana na više lokacija u Starom Gradu. Uposlenici Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva i javnih površina, pri Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, očistili su lokacije, te stabla i grane pretvorili u ogrjev, koje su potom dostavili dvjema socijalno ugroženim porodicama iz općine.

Prema informacijama iz nadležne službe, evidentirana su oštećenja stabala u ulicama Boguševac, Karpuzova, Konak, Hrgića, Safvet-bega Bašagića (kod MZ Medrese), Zelenih beretki (kod Doma Oružanih snaga BiH), Mula Mustafe Bašeskije (kod Muzeja Jevreja BiH), te u Aleji ambasadora. Sve je pretvoreno u ogrjev, te u toku jučerašnjeg i današnjeg dana isti dostavljen porodici Munira Kalkana u ulici Boguševac i porodici Ismeta Alibašića u ulici Sedrenik. Riječ je o porodicama koje su prema evidenciji Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica u teškom materijalnom stanju.

Podsjećamo, prošlog mjeseca uposlenici ovog Odjeljenja su uklonili stabla od kojih je prijetila opasnost po ljude i njihovu imovinu i također ih obradili i kao ogrjev uručili socijalno ugroženim porodicama iz Starog Grada.

Pored ove vrste pomoći, bitno je istaći da se svake godine iz budžeta izdvajaju značajna finansijska sredstva za finansiranje ogrjeva socijalno ugroženim kategorijama.

Početkom oktobra mjeseca, načelnik Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se izvrši uplata pomoći porodicama koje nemaju nikakva ili minimalna primanja, a koriste drvo kao ogrjev tokom zime. Pomoć u iznosu od po 300 KM dobilo 50 porodica iz Starog Grada.

Radio AS