Vlada Kantona Sarajevo odlučila zaposliti 49 novih radnika u zdravstvenom sektoru

Na konferenciji za medije u Vladi Kantona Sarajevo saopćeno je kako će danas biti odobreno zapošljavanje 49 radnika u zdravstvenom sektoru.

Premijer Edin Forto kazao je kako će danas odobriti 49 novih radnih mjesta u skladu s moratorijem Vlade KS, koji, kako je kazao, vrijedi već duže vrijeme, kroz više vlada.

“Mi smo u toku godine dobili stotine i stotine zahtjeva za zapošljavanje od budžetskih institucija i javnih firmi. Naš je stav da kad je riječ o struci, vršimo zanavljanje kadra, a kad je riječ o administraciji, zaustavimo to. Ali se nakupilo zahtjeva na administrativnim mjestima koja se odnose na penzionisane radnike”, kazao je Forto.

Ministar zdravstva Haris Vranić je kazao kako se u trećem valu pandemije išlo na zapošljavanje kadra na kraći period, ali da to nije dugoročno rješenje.

“Opredjeljenje ove vlade je da se i dalje strogo kontrolišu zahtjevi za novo zaposlenje, ali da se insistira na medicinskom kadru”, izjavio je on.

“Mi radimo na tome kako unaprijediti sistem porodične medicine, za Sarajevo je planirano 210 timova porodične medicine, a imamo ih 180. Ne mogu se za period ove vlade riješiti problemi koji traju 30 godina”, izjavio je Vranić te naglasio da će se rješavajući problem nedostatka pedijatara u narednoj godini moći upisati specijalizacije samo deficitarnih specijalnosti.

Novinari su premijera Fortu pitali zašto se na potpis kolektivnog ugovora u zdravstvu čeka tri godine, a on je odgovorio da je to pitanje za sindikate, koji su odbili potpisati prijedlog.

“Ne mogu ne primijetiti da taj sindikat više brine o tome šta rade drugi sindikati nego o potrebama svojih članova”, izjavio je Forto.

Vranić je kazao kako Kanton Sarajevo nije razmišljao o uvođenju covid-potvrda, jer ih je najavila Federacija BiH.

“Na skijalištima ćemo uvesti potvrde za vakcinisane i one koji su prebolovali, kao i kontejnere za brzo testiranje”, izjavio je.

klix.ba

Radio AS