OREA – Prijatelj bh. kreativaca i Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”

Photo by Radoš Jovanović // trenutak.ba

U nedjelju, 11. juna, održan je šesti tradicionalni OREA Art Market u ambijentu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Iako je OREA tim najavljivao ranije – Art Market donosi ljeto u grad! – vrijeme baš to i nije pokazivalo, ali uprkos lošoj vremenskoj prognozi i kiši koja je pratila Art Market skoro cijeli dan, atmosfera je bila predivna i sve je proteklo u najboljem redu.

Mogu kazati da sam jedan dio OREA tima i sama već tri godine. Život nas je spojio u projektu Moja praksa u organizaciji INTERA Tehnološkog Parka iz Mostara 2020. godine u jeku pandemije. Online smo imali prvi sastanak, ali i sve naredne susrete, konsultacije… Pod mentorstvom suosnivača online platforme OREA, Senite Slipac i Kerima Kalamujića, zajedno sa kolegicama koje su bile dio projekta Moja praksa, upoznavala sam drugu stranu poduzetništva i mnoge izazove sa kojima se nose bh. kreativci. No, ono što me je posebno činilo sretnom jeste vidjeti u toku pandemije njihovu želju za napredovanjem, radom… i nadu da će sve biti iza nas i da ćemo se okupiti na jednom mjestu ponovo.

Želja je bila jaka i nakon dvije godine održan je novi, po redu treći, OREA Art Market koji je trajao dva dana, i to 14. i 15. augusta 2021. godine.

Photo by Radoš Jovanović // trenutak.ba

Zaista lijepe uspomene nosimo svi iz tog perioda, pogotovo jer su prikupljena i novčana sredstva za Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, pa je sreća bila veća, a svi smo bili okupljeni na jednom mjestu ponovo – u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Tako su se naredne 2022. godine dogodila još dva OREA Art Marketa; 5. juna, ponovo na istoj adresi – u Zemaljskom muzeju, a kasnije 30. oktobra na novoj – u Bosanskom kulturnom centru.

Photo by OREA

Divni trenuci, divna druženja i isti zajednički ciljevi su nas vodili i 2022. godine – podrška u radu bh. kreativaca i Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Ove godine je došao na red i šesti tradicionalni OREA Art Market u ambijentu Botaničke bašte Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koji je otvorila kao i svakoga puta suosnivačica OREA platforme, Amra Džeko.

Photo by Nudžejma Kurtić // skljoc.me
Photo by Nudžejma Kurtić // skljoc.me

Iako nas je kiša pratila skoro cijeloga dana, nije nas omela u cilju – i ovoga puta pružiti priliku kreativcima da izlože svoje radove i da svi koji nas posjete uživaju u predivnom ambijentu i atmosferi te pronađu jedinstvene predmete, poklone ili modne dodatke za sebe i svoje najdraže. Naravno, podrška za Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” bila je neizostavna.

Photo by OREA

Pozitivnu energiju uvijek nosimo sa sobom i nekoliko dana nakon OREA Art Marketa, a tako je i ovoga puta. Amra, Senita, Kerim…, Sandra, Radoš, Matea… svake godine daju svoj veliki doprinos da sve protekne kako treba na OREA Art Marketu i velika čast mi je pripala time što i sama mogu doprinijeti radu i dijeliti sa kreativcima i posjetiocima lijepe trenutke i nositi najljepše uspomene sa sobom.

Do narednog OREA Art Marketa više informacija o radu OREE, kao i o tome kako podržati rad Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, možete pronaći na sljedećim stranicama – OREA, Srce za djecu, Srce Shop.

Piše: Aida Hasović, MA

Poduzetnice.ba

Aida Hasović