Osam razloga zbog kojih biste trebali jesti jagode

Voće čini važan dio uravnotežene prehrane jer sadrži razne vitamine i minerale, a konzumacijom voća smanjuje se rizik od raznih oboljenja, povišenog krvnog pritiska, pa čak i nekih vrsta raka.

Konzumacijom jagoda dobivamo ogroman broj koristi za naše zdravlje, stoga bi definitivno trebale postati sastavni dio vaše prehrane (barem dok traje njihova sezona). U nastavku donosimo osam razloga zbog kojih će jagode postati vaše novo omiljeno voće.

Pune su antioksidansa
Jagode spadaju u hranu s najvećom koncentracijom antioksidansa, a oni su važni jer štite naše ćelije od posljedica raznih bolesti i općenito nas održavaju zdravima.

Prirodno izbjeljuju zube
Jagode sadrže jabučnu kiselinu koja je poznata kao prirodni izbjeljivač.

Odličan su izvor vitamina C
Iako ga obično povezujemo s narandžama, jagode zapravo sadrže više vitamina C te su puno bolja alternativa. Jagodama možete jačati svoj imunološki sistem dok u isto vrijeme uživate u slatkoj i ukusnoj užini.

Jačaju zdravlje vaše kose
Ako su vam dosadili razni hemijski preparati za ispucanu i oštećenu kosu, napravite kašu od jagoda, dodajte malo ulja čajevca i namažite duž cijelog vlasišta. Vaša kosa će biti mekana, sjajna i bez peruti.

Mogu povećati vašu energiju
Jagode su prepune hranjivih tvari, a zbog prirodnih šećera i ugljikohidrata koji se nalaze u njima, imat ćete energije tokom cijelog dana.

Pomažu pri sagorijevanju masnoća
Jagode sadrže antocijanine (koji pomažu u sagorijevanju nakupljenih masnoća) i dušikove spojeve koji pomažu cirkulaciji u našem tijelu (a ona je nužna za gubitak kilograma).

Pomažu regulaciji šećera u krvi
Jagode značajno smanjuju nagle promjene razine šećera u krvi, stoga se često preporučuju dijabetičarima. Iako se često misli kako sadrže puno šećera, zapravo su bogate vlaknima, vodom te sadrže jako malo kalorija.

Čiste kožu i sprečavaju nastanak akni
Jagode sadrže alfa-hidroksi kiselinu koja pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože i čišćenju, te salicilnu i elaginsku kiselinu koje pomažu pomlađivanju kože i zatezanju pora.

finirecepti.net.hr

Radio AS