Osmanović podržao uspostavljanje “Veteranske bolnice” u okviru Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović razgovarao je danas sa podnosiocima inicijative, menadžmentom Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i njihovim direktorom Ismetom Gavrankapetanovićem, o realizaciji projekta uspostavljanja “Veteranske bolnice”, koja bi djelovala u okviru ove zdravstvene ustanove.

Kako su obrazložili predstavnici ove bolnice, realizacijom ovog projekta boračka populacija bi imala posebno mjesto u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo, što bi bilo potpuno opravdano uzevši u obzir njene socioekonomske specifičnosti.

“Proteklih 27 godina od okončanja agresije tada relativno mlada populacija je, pored organske i psiho traume, bila opterećena i drugim hroničnim oboljenjima, kao i akutnim stanjima, zbog čega sve to danas zahtijeva poseban pristup našeg društva i njegovog zdravstvenog sistema, kako bi boračka populacija imala što adekvatniji zdravstveni tretman”, naveli su predstavnici bolnice.

Ministar Osmanović je podržao realizaciju jedne ovakve inicijative koja bi bila izuzetno značajna najzaslužnijoj kategoriji našeg stanovništva, koja je iz godine u godinu prirodno sve starija, ali i zbog pretrpljenih trauma i sve bolesnija.

“Naši borci su predugo čekali na realizaciju jednog ovakvog projekta, u okviru kojeg će im biti omogućena adekvatna zdravstvena usluga, te medicinski tretman kakav i zaslužuju, jer su u odsudnom trenutku stali u odbranu naše države ne razmišljajući o posljedicama i dajući svoje živote, svoje dijelove tijela i svoje zdravlje u borbi za njenu opstojnost”, naglasio je ministar Osmanović ovom prilikom.

Na sastanku je istaknuto i kako je cilj menadžmenta ove bolnice da, zahvaljujući podršci ovog resornog ministarstva, pruži široki spektar zdravstvenih usluga ovoj danas, nažalost, ranjivoj populaciji našeg društva, olakša pristup dijagnostici i potrebnoj terapiji bez standardnih listi čekanja u okviru roka od 15 dana, pruži specifične zdravstvene usluge paraplegičarima, amputircima, demobilisanim borcima oboljelim od PTSP-ja, kao i polivalentne zdravstvene usluge za sve ostale pripadnike ove populacije, te uspostavi i omogući preventivne preglede svima njima.

Razgovarano je o imovinsko-pravnom rješavanju vlasništva sa Vladom FBiH nad objektom nekadašnjeg armijskog medicinskog centra tzv. Garnizona u kojem bi većinskim kapacitetom ova bolnica bila smještena. Također je analiziran i broj i vrsta potrebnog medicinskog kadra za njeno nesmetano funkcionisanje.

Radio AS