Otvoren 35. Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu

Ovogodišnji 35. Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu danas je zvanično otvoren, a posjetioce do 22. aprila očekuje bogat program.

Na ovogodišnjem sajmu učešće će uzeti više od 150 izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, kao i međunarodni kulturni centri koji djeluju u BiH. Počasni gosti sajma bit će bosanskohecegovački pisci iz dijaspore.

Ovogodišnji moto sajma će biti pod motom “Riječ”, a posvećen je piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh. i svjetskih stvaraoca i izdavača sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.

U okviru sajma, 20. aprila 2024. godine, održat će se Međunarodni okrugli sto na temu “Prevođenje i autori” u Svečanom salonu i to u terminu od 11 do 15 sati. Cilj Međunarodnog okruglog stola je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kuluturološki aspekti prevoda.

“Ove godine smo uspjeli okupiti 16 učesnika – prije svega akademska i naučna zajednica iz BiH i regije, predstavnici jezičkih i kulturnih instituta u BiH, predstavnici ambasada te predstavnici ministarstava kulture iz regije. Učesnici će dati svoj osvrt na razne teme uključujući prevode poezije, dramskih tekstova itd.”, kazali su organizatori na otvorenju.

Također, ove godine godine će se tradicionalno obilježiti i Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri koji čine: Asmir Kujović – predsjednik, Marija-Fekete Sullivan – član, Lejla Alimanović – član, Biljana Zarić – član i Aida Gavrić – član, dodijelit će tradicionane nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Pored nagrada Sajma i izdavači na Sajmu knjige dodijelit će svoje tradicionalne nagrade.

Na sajmu će, pored dvorane Mirza Delibašić, biti otvoren i Dječiji paviljon u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani u kojem će se organizovati prezentacija i promocije knjiga za djecu i omladinu, radionice i igraonice posvećene stvaralaštvu najmlađih uključujući i pozorišna, muzička i filmska ostvarenja i nove IT tehnologije.

JU Biblioteka Sarajeva je domaćin Dječijeg grada, a partner je Kašmir promet i Dječija knjiga iz Zagreba. Cilj programa “Dječiji grad” je da približimo djeci sadržaje na zanimljiv i njima dopadljiv način i sve u cilju promocije kulture čitanja.

Izložbe umjetnika će biti organizovane u Domu mladih i Foajeu Centra Skenderija, kao i Izložba knjiga prevedenih na naš i svjetske jezike bosanskohercegovačkih autora. Posjetitelji će imati priliku obići štandove i udruženja, kulturnih i naučnih institucija BiH/NU BBiH, Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Društva pisaca BiH, Pen centra, IPCa i drugih.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati.

(Klix.ba)

Radio AS