Otvorena izložba fotografija “Tračko zlatno blago iz Bugarske” autora Nikolaja Genova

Izložba fotografija “Tračko zlatno blago iz Bugarske”, rad bugarskog fotografa Nikolaja Genova, otvorena je danas u Francuskom istitutu, a izloženo je 30 fotografija koje prikazuju 15 najljepših zlatnih blaga iz drevne Trakije.

Ambasador Bugarske u BiH Valeri Yotov je na otvorenju naveo da su Tračani bili najstariji autohtoni narod na Balkanskom poluostrvu i ostavili su neprocjenjivo kulturno naslijeđe, čineći dio evropske civilizacije. Drugi vijek prije nove ere smatra se početkom tračke kulture u Evropi.

“Pronađeni predmeti iz Bugarske datiraju iz 8. do 4. vijeka prije nove ere i upisani su na UNESCO-ovu Listu svjetske kulturne baštine. Zlatni predmeti su cijenjeni zbog svog dizajna i visoke kvalitete izrade”, kazao je ambasador Yotov.

Mnogi artefakti, ispričao je, otkriveni su slučajno trokom građevinskih ili poljoprivrednih radova. Najdragocjenije blago u Panagurišu otkrila su dva brata koji su orali svoje njive. Kao dobri građani, nadležnima su isporučili devet zlatnih pribora od 24 karata, uz važnu finansijsku naknadu.

Tračko zlato je 2015. godine bilo izloženo u Luvru i vidjelo ga je više od 10 miliona posjetilaca, prije mjesec dana izloženo je i u Britanskom muzeju u Londonu, a danas je tračko blago izloženo u Narodnom muzeju u Sofiji.

Ambasador Yotov zahvalio je ambasadi Francuske na saradnji i ustupljenom prostoru u kojem je izložba otvorena.

U tom smislu je ambasadorica Francuske Christine Toudic izrazila zadovoljstvo postavljenom izložbom jer, kako je kazala, Francuski institut je divno mjesto za takve dragulje, ali to je i primjer dobre saradnje dvaju država.

Na tlu današnje Bugarske postoji bezbroj tragova Tračana, a naučnici svakodnevno otkrivaju nove. Više je od 10.000 grobnih humki. Među njima, one koje su otkrivene i proučene, je više od 50 neprocjenjivih zlatnih i srebrenih blaga.

Na izložbi u Sarajevu predstavljeno je 15 najljepših primjeraka, impresvinih po vrhunskoj zanatskoj izradi i visokoj umjetničkoj vrijednosti.

Radio AS