Penzioneri, borci i civilni invalidi će za nekoliko dana dobiti po 100 KM pomoći Vlade FBiH

Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM iz federalnog budžeta uz svoja redovna mjesečna primanja, penzioneri u Federaciji BiH dobit će 5. avgusta, a korisnici boračkih naknada 10. avgusta.

Novčana pomoć biće isplaćena u skladu sa Uredbom Vlade FBiH o programu pomoći stanovništvu uslijed inflacije i rasta potrošačkih cijena.

Također, ovog mjeseca 100 KM pomoći dobiti i većina osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Za određeni broj njih iz ove kategorije, koji redovne naknade primaju putem centara za socijalni rad, čeka se finalizacija aktivnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, budući da to ministarstvo ima obavezu da isplate realizira u saradnji sa kantonalnim ministarstvima i centrima za socijalni rad.

Pravo na jednokratnu pomoć od po 100 KM u Federaciji BiH ima 378.000 penzionera, 100.000 korisnika boračkih naknada, te 53.000 osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

“Sretan sam što mogu potvrditi da borci i invalidi neće čekati 60 dana, te da će penzioneri, kako smo i obećali, svoju pomoć od 100 KM dobiti uz julske penzije 5. augusta. Očekujem da će se što prije ove isplate realizovati i za sve kategorije civilnih invalida i žrtve rata. Kao što sam već ranije naglasio, na ovome nećemo stati. Mi nastavljamo raditi na donošenju i provedbi mjera pomoći našim građanima, posebno ugroženim kategorijama da lakše prevladaju poskupljenja i pripreme se za predstojeću jesen i zimu”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

U narednom periodu planirana je i podjela paketa osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od po 500 KM iz robnih rezervi FBiH za oko 17.000 porodica koje su u stanju socijalne potrebe što će izvršiti Federalna direkcija robnih rezervi.

Radio AS