Peticija za promjenu “A transverzale” u Sarajevu u ulicu Michaela Schumachera

Građani Sarajeva pokrenuli su online peticiju kojom žele dati podršku izmjeni dijela naziva ulice u Općini Novi Grad Sarajevo “A Transfezala” u novi naziv ulice “Tranferzala Michael Schumacher”

Kako su rekli, peticiju su pokrenuli zato što je Michael Schumacher došao u Sarajevo 1996. i 1998. godine da posjeti svu djecu koja su preživjela strahote rata i donio poklone da vrati djeci osmijeh na lice.

“Finansirao je opremanje kabineta za izradu ortopedskih pomagala za amputirce. Preko raznih udruženja je finansirao i druge projekte za pomoć djeci Sarajeva. Mnogu je djecu odveo koja su teško ranjena u ratu na dalje liječenje i rehabilitaciju u Njemačku”, naveli su.

Dodali su da Schumacher nije želio da njegove posjete budu politički i medijski praćene, jer je došao srcem a ne zbog javnog eksponiranja i publiciteta.

“Kada je nama bilo najteže on se sjetio nas, sada kada je njemu najteže’ vrijeme je da se i mi sjetimo njega. Sarajevo neće zaboraviti”, poručili su pokretači peticije.

Podsjećamo, Grupa mladih iz Sarajeva, koji su imali sreću da tokom njegovih poratnih posjeta glavnom gradu BiH upoznaju Michaela Schumachera, pokrenula je u junu inicijativu da “A Transverzala” u Novom Gradu dobije naziv po ovom velikanu.

Za inicijativu u čast legendarnom vozaču Formule 1, a koji je u teškom zdravstvenom stanju nakon nezgodnog pada na skijanju, dobili su “zeleno svjetlo” Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, gdje su prezentirali ideju.

Radio AS