Počela izgradnja nove rasvjete u ulicama Gradačačka i Ilije Engela

Počeli su radovi na modernizaciji i izgradnji nove javne rasvjete u ulicama Gradačačka i Iiije Engela u MZ Čengić Vila.

Ovim projektom će biti izvršena zamjena i ugradnja ukupno oko 130 LED rasvjetnih tijela, stim da će se rasvjetni stubovi reparirati, a biće postavljen i jedan broj novih, gdje će se osvijetliti sportsko i dječije igralište kao i neki dijelovi ovih naselja gdje je utvrđeno da svjetlost nije dobra, te da treba postaviti novu rasvjetu.

Radovi će se izvoditi postepeno, gdje će se paziti da veći dio naselja ne ostane bez rasvjete istovremeno, već etapno. Stoga molimo građane za razumjevanje, a realizacijom navedenog projekta značajno će se popraviti efekti javne rasvjete što će doprinjeti ugodnijem ambijentu i boljoj sigurnosti za građane ovog naselja.

Izvođač radova je Konzorcij firme STEP d.d. Sarajevo i Sella d.o.o Sarajevo, voditelj konzorcija STEP d.d. Sarajevo. Vrijednost ugovora je 219.999,66KM Sa PDVom, nadzor nad izvođenjem radova CPK d.o.o Banja Luka.

LED rasvjeta koja se ugrađuje u konačnici je energetski učinkovitija i efikasnija u odnosu na standardnu rasvjetu i omogućit će uštedu utroška električne energije.

Općina Novi Grad Sarajevo je u ranijem periodu završila zamjenu rasvjete na svim parkinzima na svom prostoru novom modernom LED rasvjetom. Taj projekat je obuhvatio oko 65 parkinga.

Pored svih parkinga u narednom periodu će se u nekim naseljima u cijelosti mijenjati rasvjeta. Prošle i pretprošle godine je urađena kompletna nova rasvjeta u A – fazi Alipašinog Polja i B – fazi gdje je postavljena također LED rasvjeta. Također, u pripremi je projekat za jednu polovinu naselja Dobrinja, gdje bi trebalo da se također postavi nova LED rasvjeta.

Održavanje postojeće rasvjete vrši Kantonalno ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, dok investiranje radi Općina Novi Grad Sarajevo.

Radio AS