Počela ljetna škola za djecu s poteškoćama u razvoju

Besplatna ljetna škola, namijenjena djeci sa poteškoćama i kašnjenjima u razvoju, onoj koja još uvijek nisu samostalno razvila vještine poput imitacije, funkcionalanu komunikaciju, te samostalnu prikladnu igru, počela je u Udruženju “EDUS – Edukacija za sve”.

EDUS ljetni program će trajati ukupno šest sedmica, do 19. augusta 2022. godine, a odvijat će se svakog radnog dana, u dvije smjene.

Kako dugi ljetni praznici za djecu sa poteškoćama predstavljaju veliki izazov u održavanju stečenih vještina, a često mogu značiti i regresiju u razvoju, EDUS već dvanaestu godinu za redom organizuje ljetnu školu, kojom djeci pruža šansu za razvoj kroz kontinuirano učenje i igru, saopćeno je iz Udruženja “EDUS – Edukacija za sve”.

Za većinu djece u EDUS-ovoj ljetnoj školi to znači nastavak individualnih programa tokom ljeta i poboljšanje već stečenih vještina. Besplatna EDUS ljetna škola bazirana je na stimulaciji svih pet razvojnih oblasti, socio- emotivnom razvoju, motorici, komunikaciji i govoru, kognitivnom razvoju, te razvoju samostalnosti kroz interaktivne i akademske programe. Sve aktivnosti sa djecom implementirane su kroz edukativno – zabavne radionice motorike, muzike i umjetnosti.

Iako ljetni praznici većini znače odmor, djeci sa poteškoćama je to izazov za očuvanje postojećih vještina. Svaka nova godina nosi i veću potrebu za ovako struktuiranim programom.

Ove godine broj prijava zainteresiranih roditelja je premašio sva očekivanja. Više od 100 djece uzrasta od dvije do osam godina prijavljeno je na program besplatne ljetne škole, što je značajno premašio finansijske mogućnosti Udruženja, zbog čega je ugroženo njeno održavanje. Zahvaljujući prije svega donacijama roditelja, privatnih kompanija i prijatelja iz inostanstva novac je sakupljen. Više od 40 donatora, kako navode u EDUS-u, omogućilo je da njihove učionice ponovno krase osmijesi i dječija graja.

Svako priznanje važnosti EDUS rada, te nesebična podrška izražena kroz konkretnu akciju, veliki je vjetar u leđa i ohrabrenje svima u ovom Udruženju, te podstrek da nastave dalje uprkos problemima sa kojima se kontinuirano suočavaju, saopšteno je iz EDUS-a.

Radio AS