Sa lokaliteta Spomen-park Vraca počela velika koordinirana akcija čišćenja opštine Novo Sarajevo

Velika koordinirana akcija čišćenja naselja na području općine Novo Sarajevo počela je jutros na Spomen-parku Vraca i trajat će pet dana.

U akciji koju je pokrenulo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo učestvuju ekipe KJKP Rad, KJKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Park, KJKP Gras, KJKP Pokop, te Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo.

Tokom akcije preduzeća će, zajedno sa Općinom Novo Sarajevo i mjesnim zajednicama, realizovati čišćenje prvenstveno onih lokaliteta koji nisu obuhvaćeni programima redovnog održavanja, a u skladu sa planovima koje su delegirale mjesne zajednice.

Pomoćnik ministra Adnan Medić kazao je da će ovo ministarstvo, kao i uvijek do sada, biti pokretač ovakvih i sličnih akcija, kao i podržavati njihovu realizaciju.

“Trudimo se da maksimalno pružimo pomoć i podršku svim općinama u Kantonu Sarajevo, kako bi nivo komunalne higijene doveli na jedan bolji nivo. Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u ovu veliku akciju čišćenja, te da povedu računa o odlaganju otpada i čistoći javnih površina u svom okruženju”, istakao je Medić.

Dodao je da se Ministarstvo ove godine opredijelilo i za formiranje komunalne policije koja će voditi računa o svim javnim površinama na području sarajevskog kantona i koja će kontinuirano djelovati na terenu.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović istakao je da se Općina Novo Sarajevo odazvala zajedničkoj akciji čišćenja u saradnji sa javnim komunalnim preduzećima i resornim ministarstvom, koje je poduzelo napore da se jedna ovakva akcija provede na području svih općina u Kantonu Sarajevo.

“Mi se trenutno nalazimo na kompleksu Spomen-parka Vraca, gdje započinjemo ovu veliku akciju, a u narednih pet dana aktivnosti će se provoditi na području svih 18 mjesnih zajednica na onim površinama koje nisu obuhvaćene redovnim programima i planovima čišćenja. Ono što moramo imati na umu je i da mi, građani, mnogo utječemo na komunalnu higijenu vodeći računa gdje i kako odlažemo svoj kućni otpad”, kazao je, između ostalog, načelnik Tanović.

Podsjetio je da je Općina ove godine u saradnji sa KJKP Rad sufinansirala nabavku specijalnog vozila za pražnjenje zvonastih kontejnera, kojih na području ove lokalne zajednice ima mnogo, a ovo preduzeće, nažalost, posjeduje samo jedno vozilo za njihovo pražnjenje. Nabavkom još jednog vozila povećat će se brzina pražnjenja zvona, čime će se izbjeći odlaganje otpada pored kontejnera.

Tokom petodnevne akcije, svakodnevno će na terenu biti angažovano više od 100 uposlenika navedenih ustanova i 30 vozila. Organizatori su, ovom prilikom, pozvali i građane da se uključe u ovu akciju, kako bi svi zajedno dali doprinos da naš životni ambijent bude ljepši i uredniji.

Radio AS