Počeli radovi na izgradnji spoja IX transverzale i Autoputa A1

Nakon potpisivanja ugovora u oktobru između Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, kao investitora, i Euro-Asfalta, kao izvođača, danas su zvanično počeli radovi na izgradnji spoja IX transverzale i Autoputa A1.

Ovim projektom značajno će se poboljšati saobraćajna infrastruktura u Kantonu Sarajevo.

„Ovo je veliki projekt koji, prije svega, ima za cilj rasterećenje gužvi u našem gradu, a koji će uveliko poboljšati sigurnost u saobraćaju. Izgradnjom spoja IX transverzale sa Autoputem A1 spojit će se dvije cjeline Novog Grada, koje su trenutno izložene velikim gužvama“, rekao je ministar Šteta.

Izvođač radova je firma Euro-Asfalt d.o.o, a rok za završetak radova je 365 dana.

„Velika je važnost ovog projekta koji je kompleksan zbog same izrade, ali najviše zbog velikog broja podzemnih instalacija, te njihovog izmještanja tokom gradnje. Nakon završetka radova rasteretit ćemo u ulaz u Sarajevo, kao i raskrsnicu za Boljakov Potok”, istakao je Mahir Oruč iz firme Euro-Asfalt d.o.o Sarajevo.

Ukupna dužina trase na kojoj će se izvoditi radovi je 650 metara, a vrijednost ovog projekta iznosi 3.972.684,78 EUR-a.

“Do sada su Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS u IX transverzalu uložili oko 14 miliona maraka. Nastavit ćemo ulaganja u saobraćajnu infrastrukuru, a kada je riječ o spajanju sa IX transverzalom, trenutno se priprema tehnička dokumentacija za kružni tok u ulici Džemala Bijedića, čija je realizacija planirana sljedeće godine. Završetkom i tog projekta dobit ćemo potpuno zaokruženu infrastrukturnu cjelinu”, objasnio je ministar Šteta.

Dodao je i kako je do sada u rekonstrukciju saobraćajnice u ulici Džemala Bijedića i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa od strane Ministarstva i Direkcije uloženo oko šest miliona maraka.

Projekat izgradnje spoja IX transverzale i Autoputa A1 se finansira iz sredstava EBRD-a, a nadzor vrše JV IRD Engineering i PPG d.o.o.

Radio AS