Potpisano mandatno pismo za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta potpisali su danas mandatno pismo Europske banke za obnovu i razvoj European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) sa Matteom Colangeliom, regionalnim direktorom EBRD-a za Zapadni Balkan za projekt izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice.

“Još jedan veliki dan za saobraćajnu infrastrukuturu našeg kantona. Građani su ovo čekali decenijama i ponosan sam što je došlo vrijeme za prugu do Hrasnice. Vlada je i ranije iskazivala svoju opredjeljenost ka zelenoj politici, a ovaj projekt će svakako doprinijeti njenom razvoju, kao i unapređenju električnog javnog prevoza. Od izuzetne važnosti nam je saradnja sa EBRD-om i zahvalan sam što prepoznaju naše projekte, koji podižu standard života građana Sarajeva”, rekao je premijer Forto.

Mandatno pismo je prvi korak za realizaciju ovog projekta.

“Ovo je moj prvi posjet Bosni i Hercegovini i sretan sam što potpisujem ovo mandatno pismo za ovako značajan projekt za Kanton Sarajevo. On će uključivati proširenje tramvajske pruge za gotovo 13 kilometara, što je gotovo 50% postojeće dužine. Što je još važnije, spojit će veliko prigradsko područje s gradom i iskoristiti njegov stambeni i poslovni potencijal, te ujedno osigurati čišći, učinkovitiji i brži javni prevoz u grad”, izjavio je direktor Colangeli.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem EBRD-a realizuje niz projekata koji će poboljšati javni prevoz, a projekt izgradnje tramvajske pruge samo je jedan od njih.

“U prvom dijelu mandata, 2019. godine pokrenuo sam ovo pitanje, zato sam danas još ponosniji što je došlo do potpisivanja mandatnog pisma, kojim pravimo značajni korak u unapređenju javnog prevoza. Planiramo izgraditi tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice u dužini od 12,96 kilometara, izgraditi 20 tramvajskih stanica i okretnicu na kružnom toku na Ilidži. Danas smo potpisali mandatno pismo, do kraja ove godine nas očekuje raspisivanje tendera i druge aktivnosti koje će nas dovesti do dana kada će početi radovi na izgradnji ovog značajnog projekta, a o kojem se priča zadnjih 40 godina”, zaključio je ministar Šteta.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za BiH je istakla važnost zajedničkog rada na promociji zelenih gradova.

“Drago nam je vidjeti da je Kanton i dalje opredijeljen poboljšanju životnog standarda pružanjem boljeg pristupa javnom prevozu, što će također pozitivno utjecati na kvalitet zraka u Sarajevu. Zaista cijenimo dobru saradnju s Kantonom u okviru Akcionog plana Zeleni gradovi. Zajedno ćemo raditi na realizaciji ovih projekata”, istakla je direktorica Naessl.

Vrijednost projekta izgradnje tramvajske pruge do Hrasnice iznosi 20 miliona EUR-a, a sredstva će biti obezbijeđena putem zajma kod European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), po čijim će se Pravilima i procedurama sprovoditi nabavke u narednom periodu.

Radio AS