Omiljeni sarajevski profesor u ulozi turističkog vodiča: “Ostali su u ubjeđenju da sam ja dostavljač hrane”

Mjesto radnje: Baščaršija

Vrijeme radnje: četvrtak 14:00

Nakon što sam završio online predavanja za učenike u Zagrebu stojim blizu ulaza u dvorište Begove džamije. Gledam kako dolaze četiri osobe (dva para starosti cca 30 godina) i međusobno pričaju. Stadoše na ulazu par metara od mene, gledaju ka dvorištu i govori žena mužu “Ne možemo ući!”. Evidentno je da se radi o turistima. Prilazim im i govorim kako svakako mogu ući u dvorište te se oni kreću sa mnom do šadrvana. Na pitanje odakle su odgovaraju Vrbas u Srbiji. Nakon toga nastupa deset minuta priče o pojmovima: šadrvan, mihrab, minaret, šerefet, ezan, rekijat, mujezin, muvekit, Sahat kula, namaz, vrijeme a la Turka, abdesthana, mutevelija, medresa isl.

Negdje na pola moje priče i objašnjavanja stvari koje gledaju žena vadi papir i olovku i kaže “Stanite da zapišemo. Ne možemo zapamtiti odmah sve”. Na to sam se svakako nasmijao i usporio da može zapisati.

Hodali su sa mnom sve do Vijećnice (išao sam u Sač) i nazad Miljackom do Latinske ćuprije. Mnogo toga su pitali, a ja odgovarao. Najviše ih je zanimala hrana i neke građevine. Bili su sretni, a ja ima rekao da se obrate kome god žele i da će im objasniti šta god žele. Uživali su i smijali se sat vremena i konstatirali da su iznimno sretni što na mene “naletiše”. Ostali su u ubjeđenju da sam ja dostavljač hrane.

Marketing kroz znanje je osnova turizma!!!

ZNANOST! EDUKACIJA! ZABAVA!

Vedran Zubić, profesor geografije

Radio AS