Počelo košenje trave i uređenje Spomen parka Vraca

Danas je na inicijativu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a u saradnji sa KJKP “Park”, počelo košenje trave i uređenje Spomen parka Vraca zbog veoma lošeg stanja u kojem se nalazi.

Kada je 2021. godine na Gradskom vijeću donesena Odluka da Grad Sarajevo bude njegov titular, pokrenute su aktivnosti koje se odnose na mjere zaštite propisane Odlukom o proglašenju Spomen parka nacionalnim spomenikom i akte Komisije za nacionalne spomenike BiH.

Napravljeno je idejno rješenje hortikulturnog uređenja, iluminacije te angažovan Šumarski fakultet za razvrstavanje vegetacije koja se želi sačuvati.

Bez obzira na pomenute napore, Grad Sarajevo je krajem prošle godine zaprimio akt od Fonda memorijala KS o tome da oni žele biti titulari ovog Parka.

Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, u aprilu ove godine dobili smo obavijest da ipak nisu u mogućnosti preuzeti brigu.

“Za Grad je nedopustivo da se Park nalazi u stanju u kakvom je trenutno te je uprkos svemu jutros počelo njegovo uređenje”, saopšteno je iz gradske uprave.

Radio AS