Policijski komesar Nusret Selimović dobio ocjenu “nezadovoljavajuće” za rad tokom 2022. godine

Nezavisni odbor Skupštine KS ocijenio je “nezadovoljavajućim” prošlogodišnji rad komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića, potvrđeno je za Klix.ba.

Taj prijedlog je jučer dostavljen i ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admiru Katici.

“Prijedlog ocjene Nezavisnog odbora je stigao i Vlada KS će ga razmatrati odnosno utvrditi tu ocjenu. Vlada će i odlučivati po ostavci policijskog komesara Nusreta Selimovića koju je podnio te ćemo imenovati v.d. komesara do okončanja konkursne procedure”, rekao je Katica.

Sjednica Vlade KS je zakazana za četvrtak 2. marta.

Na pitanje da li je on zadovoljan radom komesara Nusreta Selimovića, posebno u svjetlu rada na predmetima Sky, ministar Katica je kazao da o tome ne bi govorio u ovom trenutku niti iznosio svoje mišljenje.

“Ja ću analizirati izvještaj i rad i predložiti Vladi KS svoje mišljenje”, dodao je.

Podsjetimo, prošle sedmice su se stekli uslovi da se imenuje v.d. komesara s obzirom da je unaprijeđeno osam policijskih službenika u čin glavnog inspektora.

Kako smo već pisali, dvojica od njih ispunjavaju uslove za v.d. komesara, a riječ je o Fatmiru Hajdareviću i Almedinu Bahtanoviću.

Treba podsjetiti i da je prošle godine PIO/MIO utvrdio da Nusret Selimović ispunjava uslove za penziju, a on je 31. januara ove godine podnio i ostavku.

Kada Vlada KS razriješi dužnosti starog komesara i imenuje v.d. komesara, Nezavisni odbor tada pokreće procedure izbora novog komesara u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima. Na konkurs se mogu prijaviti i pripadnici drugih policijskih agencija.

Komesar Nusret Selimović već dugo vremena važi za osobu koja rukovodi predmetima u vezi sa Sky aplikacijama.

U toku tih akcija uhapšen je veliki broj kriminogenih osoba koje se sumnjiče za najteža krivična djela. Među osumnjičenima su i policijski službenici. Tokom njegovo mandata rasvijetljeno je i ubistvo sarajevskih policajaca, a u toku je suđenje u tom predmetu.

No, Selimoviću se zamjera jer tokom 2019., 2020., 2021. i 2022. godine nije izvršio činovanja (unaprijeđenja) policijskih službenika čime je prekršen Zakon te nije utrošio planirana sredstva za opremu ili nije dobro planirao.

Radio AS