Poslodavci u KS istakli veliku potrebu za radnicima, evo šta je najtraženije

Iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo danas je upućeno saopštenje za javnost o programima mjera podsticaja zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti na području ovog kantona.

“Želimo obavijestiti javnost da je nakon objave Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevu za 2021. i 2022. godinu, bilo iskazano veliko interesovanje poslodavaca i nezaposlenih lica sa ukupno 2039 dostavljenih aplikacija sa potražnojm za zaposlenje 3791 osobe”, istakli su iz Službe.

Navode kako su sve aplikacije su prošle fazu obrade i bodovanja, te je trenutno u toku postupak donošenja odluka o aplikantima koji su ispunili sve kriterije iz teksta javnog poziva.

Od ukupno 12 objavljenih Programa poticaja najveće interesovanje iskazano je za sljedeće Programe:

  • Program sufinansiranja zapošljavanja “Prilika za sve 1” sa pristiglih 493 aplikacije i ukupnom potražnjom od 614 osoba,
  • Program sufinansiranja zapošljavanja žena “40+” sa pristiglih 352 aplikacije i ukupnom potražnjom od 549 žena,
  • Program sufinansiranja zapošljavanja “50+” sa pristiglih 259 aplikacija i ukupnom potražnjom od 366 osoba, te
  • Program sufinansiranja samozapošljavanja mladih nezaposlenih osoba do 35 godina života za 70 osoba sa pristiglih 197 aplikacija.

Finansijska sredstva za sve objavljene programe u 2022. godini obezbjeđena su u ukupnom iznosu od 19.773.372,00 KM za zaposlenje 2476 osoba.

Iz Službe za zapošljavanje KS ističu kako su poslodavci iskazali mnogo veću potrebu za zaposlenjem radnika što se može vidjeti iz navedenih pristiglih aplikacija u odnosu na prethodne godine gdje se trenutno potražuje čak 1315 osoba više nego što je Programima predviđeno.

O konačnim rezultatima aplikacija javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Napominju da su otovorena još uvijek dva javna poziva i a do utroška sredstava a radi se o programu sufinansiranja zapošljavanja šehidskih porodica i porodica poginulih boraca – branitelja “Vaučer za posao” za 222 osobe i program sufinansiranja zapošljavanja teško upošljivih kategorija nezaposlnih osoba za 200 osoba.

Radio AS