Potpisan ugovor: „Termalna rivijera“ dobila koncesiju na korištenje podzemne vode

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktorica privrednog društva “Termalna rivijera” Sarajevo Nermina Sefer, potpisali su danas ugovor kojim se ovom privrednom društvu dodjeljuje koncesija na korištenje podzemne pitke vode.

Na ovaj način resorno ministarstvo nastavlja uređenje oblasti korištenja prirodnih resursa u Kantonu Sarajevo.

“U ovom mjesecu potpisali smo ugovore o koncesiji sa preduzećima „Butmir“ i „Termalna rivijera“ čime dodatno potičemo uređenje oblasti vezane za korištenje javnih prirodnih dobara na području Kantona Sarajevo. Svaki novi ugovor znači smanjenje broja nezakonitih korisnika prirodnih dobara uz istovremenu brigu i očuvanje tih prirodnih resursa”, izjavio je ovom prilikom ministar Delić.

Kanton Sarajevo raspolaže iznimnim prirodnim bogatstvima, ali, nažalost, ima i velika potraživanja po osnovu koncesija zbog niza razloga, a jedan od njih je nedovoljno uređen sistem za praćenje i kontrolu korištenja prirodnih resursa.

” Mi smo se opredijelili da to promijenimo i polako dovodimo taj sistem na zadovoljavajući nivo, zbog čega vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme sve korisnike prirodnih dobara uvesti u sistem i sa njima potpisati ugovore o koncesijama,” naglasio je ministar Delić.

Pozvao je i ostala preduzeća koja koriste prirodna dobra da prate pozitivne primjere privrednih društava koja su već potpisala ugovore o koncesiji.

Direktorica  Termalne rivijere, Nermina Sefer navela je da ovo privredno društvo već ima ugovor o koncesiji s Ministarstvom privrede za korištenje termomineralne vode iz bunara B-1, te da potpisivanjem ovog ugovora za korištenje pitke vode u tehnološke svrhe zaokružuju proces korištenja javnog dobra.

„Termalna rivijera i hotel Hills su kompleks koji privlači veliki broj turista, kako domaćih, tako i stranih i vjerujemo da će potpisivanje ovog ugovora utjecati na poboljšanje usluga koje nudimo klijentima u sklopu našeg kompleksa“, kazala je Sefer.

Ugovor između Ministarstva privrede i ovog privrednog društva potpisan je na period od 16 godina.

Radio AS