Vlada KS osigurala 20 miliona KM za zapošljavanje 2.276 osoba

Vlada Kantona Sarajevo je danas prihvatila programe za zapošljavanje kantonalne Službe za zapošljavanje. Programi podrazumijevaju izdvajanje skoro 20 miliona KM za zapošljavanje 2.276 osoba, saopštili su iz kantonalne vlade.

“Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice je pripremilo programe na osnovu stvarnih potreba osoba koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje te poslodavaca i njihovih potreba za kvalitetnim kadrom. Programi su mjerljivi i cilj je da se njima osiguraju zaposlenje različitih kategorija nezaposlenih osoba – od pripravnika u realnom i javnom sektoru do teško zapošljivih kategorija. Program koji bih istakla kao revolucionaran i koji predstavlja iskorak u politici zapošljavanja je sufinansiranje zapošljavanja članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca kojim su osigurana sredstva za sufinansiranje zapošljavanja 300 osoba iz ove kategorije nezaposlenih osoba. S obzirom na to da je program osmišljen na način da se njime osigura trajanje radnog odnosa od dvije, odnosno tri godine, za osobe koje budu učestvovale u programu, očekujemo da će doći do njihovog trajnog zapošljavanja. Ovim programom smo pokazali da realizujemo naša obećanja data građanima”, izjavila je ministrica Ivana Prvulović.

Kantonalni ministar za boračka pitanja Omer Osmanović je naglasio da se prvi put nakon 25 godina interresornom saradnjom nadležnih ministarstava i Službe za zapošljavanje realizuju konkretne aktivnosti za zapošljavanje članova šehidskih porodica i porodica poginulih boraca-branitelja, također ističući da je riječ o revolucionarnom programu.

“Programom, koji je usvojen na današnjoj sjednici vlade, osigurana su sredstva u iznosu od 5.868.000 KM za zapošljavanje 300 nezaposlenih osoba iz ove kategorije. Bit će upriličena promocija programa za zainteresirane poslodavce iz privatnog i javnog sektora te raspisan javni poziv za učešće u ovom programu. Namjera da javni poziv bude otvoren najduže šest mjeseci ili do utroška sredstava za ovu namjenu. Osim što će se poslodavci moći prijaviti za učešće u ovom programu, također će i nezaposlene osobe same moći preuzeti ‘Vaučer za posao’ od Službe za zapošljavanje i pronaći poslodavca koji će ih zaposliti”, obrazložio je ministar Osmanović.

Direktor Službe za zapošljavanje Tomislav Martinović je kazao da su programi fokusirani na poslodavce iz različitih sektora.

“Ove godine imamo niz programa i mjera kojima ćemo dodatno povezati poslodavce i nezaposlene osobe. Nove programe ćemo predstaviti sljedeće sedmice i pojasniti koje su beneficije i prednosti svakog od njih. Programima pokušavamo obuhvatiti većinu slabo upošljivih kategorija, kao što su mladi bez radnog iskustva, žene, osobe koje su dugoročno nezaposlene te socijalno ugrožene kategorije”, rekao je Martinović.

Programi Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo će biti objavljeni u dnevnim novinama i na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo su pozvali sve privredne subjekte da apliciraju na programe.

Radio AS