Predstava ‘Prst’ u četvrtak i petak na sceni SARTR-a

Predstava “Prst” rađena po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić, koja tematizira položaj žene u savremenom društvu, bit će izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u četvrtak i petak 29. i 30. septembra. 

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić. 

“Prst” se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu. 

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana.

U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, saopšteno je iz SARTR-a. 

Radio AS