Predstavnički dom odobrio zaduženje radi izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica

Zastupnici na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta odobrili su većinom glasova predloženu odluku o zaduženju radi realizacije projekta izgradnje tramvajske pruge u Sarajevu na relaciji Ilidža – Hrasnica.

Za ovu namjenu predloženo je zaduženje od 25 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Da bi stupila na snagu, odluku mora odobriti i Dom naroda Federalnog parlamenta, a ukoliko to učini te se steknu i drugi uvjeti, novac bi bio upotrijebljen za proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži gdje bi pruga prema Hrasnici bila priključena na postojeću prugu, izgradnju polukružnog skretanja u Hrasnici te uspostavu približno dvadeset novih tramvajskih stanica.

Predviđeni rok otplate zajma je 15 godina, s trogodišnjim grace periodom. Rate bi dospijevale na naplatu 20. januara i 20. jula u svakoj godini otplate. Kamatna stopa je šestomjesečni EURIBOR + 1% marža na godišnjem nivou.

Eventualno prihvatanje odluke i u Domu naroda, značilo bi da Parlament Federacije odobrava zaduženje “po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj”, a novac od zajma bi Federacija prenijela na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i kreditnog dužnika.

U periodu implementacije projekta, u federalnom budžetu ne treba osigurati novac za dodatno sufinansiranje projekta, navedeno je.

Radio AS